Simone Biles ezüstérmet szerzett a talajon, Tamberi pedig a címvédésért küzd Párizsban

A hétszeres olimpiai bajnok Simone Biles a gerenda döntőjében hibázott és az ötödik helyen végzett, de a talajon ezüstérmet szerzett a párizsi olimpián. Gianmarco Tamberi, a férfi magasugrás olimpiai bajnoka, 39 Celsius-fokos lázzal is elindult Párizsba, hogy megvédje címét.

Simone Biles a gerenda döntőjében elveszítette az egyensúlyát, és a matracra esett, ami miatt csak az ötödik helyen végzett, holtversenyben honfitársával, Sunisa Lee-vel. A gerendán az olasz Alice D'Amato nyerte meg az aranyérmet 14,366 ponttal, míg Biles 13,100 pontot kapott. A talajon viszont Biles második helyezést ért el, annak ellenére, hogy kétszer kilépett a gyakorlat során. Az aranyérmet a brazil Rebeca Andrade szerezte meg, a bronzérmes pedig az amerikai Jordan Chiles lett.

Biles korábban már három aranyérmet szerzett a párizsi olimpián: a csapatversenyben, az egyéni összetett döntőben és az ugráson. A tornász nyolc évvel ezelőtt nyerte meg először az egyéni összetett döntőjét, és ő a harmadik nő a történelemben, akinek ez kétszer sikerült. Három évvel ezelőtt a tokiói olimpián a mentális egészségére hivatkozva szállt ki a csapatdöntőből és az egyéni összetettből, majd két egyéni döntőtől is visszalépett, de a gerenda döntőjében bronzérmet szerzett. A Time Magazin 2021-ben Biles-t választotta az év sportolójának.

Gianmarco Tamberi, aki tavaly megnyerte a magasugrás világbajnoki címét, lázas állapotban is úgy döntött, hogy részt vesz a párizsi olimpián. A magasugró vasárnap ígéretet tett, hogy az utolsó ugrásig minden erejével küzdeni fog, bármi is legyen az állapota. Az olasz egészségügyi stáb szerint a láz nem akadályozza meg Tamberit a versenyzésben.

A férfi magasugrás selejtezője szerdán kezdődik a Stade de France-ban, a döntő pedig június 10-én lesz. Tamberi korábban már részt vett az olimpia megnyitó ünnepségén Párizsban, ahol a zuhogó esőben az olasz zászlót lengette, és a jegygyűrűje a Szajnába esett. A veszteség ellenére Tamberi és csapata visszatért Olaszországba, a CONI edzőközpontjába.

Férfi rúdugrás

A férfi rúdugrás döntőjében a világbajnoki aranyérmes és nyolcszoros világcsúcstartó svéd Mondo Duplantis könnyedén védte meg olimpiai bajnoki címét, ráadásul a 6,25 méteres eredményével új világcsúcsot állított fel a döntőben. Az amerikai Sam Kendricksé lett az ezüstérem 5,95 méterrel, a görög Emmanouil Karalisé pedig a bronzérem 5,90 méterrel. Duplantis ezzel megdöntötte a brazil Tiago Braz által a 2016-os riói olimpián felállított 6,03 méteres olimpiai rekordot.

Női 5000 méter

A női 5000 méteres síkfutás döntőjében a kenyai Beatrice Chebet nyerte meg az aranyérmet, a holland Sifan Hassané lett az ezüst, míg az olasz Nadia Battocletti a bronzérmet szerezte meg. A döntő taktikus versenyzést hozott, ahol az utolsó 500-600 méteren Chebet indította a hajráját, és végül simán megelőzte a vb-győztes Faith Kipyegont, akit a döntő után kizártak.

Női 800 méter

A női 800 méteres síkfutás döntőjében a brit Keely Hodgkinson szerezte meg az aranyérmet, megelőzve az etióp Tsige Dugumát és a kenyai Mary Moraa-t. A címvédő amerikai Athing Mu nem került be az amerikai olimpiai csapatba, így nem védhette meg címét Párizsban.