Változások Milák Kristóf edzői stábjában

Virth Balázs, Milák Kristóf korábbi edzője, a kommunikációs problémák miatt távozott az úszó mellől. A kapcsolatuk a Párizsi Olimpia előtt rövid ideig újraéledt, de végül romlott a helyzet. Virth úgy véli, Miláknak új impulzusokra és egy új edzőre van szüksége, hogy újra felszabadultan ússzon.

Milák Kristóf és Virth Balázs közötti edző-versenyző kapcsolat az elmúlt időszakban megváltozott, ami a közös munka 2021 szeptemberében történt kezdete óta folyamatosan épült. Virth Balázs szerint az úszónak szüksége van arra, hogy újra megtalálja az úszás iránti szeretetét, és ehhez új edzőre van szüksége. Milák Kristóf erőnléti edzője is megerősítette, hogy a versenyzőnek pihenésre van szüksége, mielőtt továbblépne.

A kommunikációs nehézségek ellenére Milák Kristóf aranyérmet szerzett a 100 méteres pillangóúszásban és ezüstérmet a 200 méteres távon a párizsi olimpián. Virth Balázs hangsúlyozza, hogy a friss impulzusok elengedhetetlenek a további sikerekhez, és bár a két világbajnoki cím, a budapesti világcsúcs és az Európa-bajnoki győzelmek után is a szerénység és az alázat megkövetelése fontos, az olimpiai bajnoki cím megvédése csak a fejlődésre való törekvés eredményeként lehetséges. Milák Kristóf 2014 óta Selmeci Attilával dolgozott, majd 2021-ben váltott Virth Balázshoz, de most úgy tűnik, ismét változás előtt áll. A párizsi olimpián nyújtott teljesítményével Milák esélyes arra, hogy a magyar küldöttség legjobbját nyújtsa.

Virth Balázs a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, hogy a felkészülés menetét, a fő állomásait és a célokat ő határozta meg, de ennek kialakításába mindig bevonta a sportolókat is. Azonban a múlt év nehézségei közben megbomlott az összhang és eltávolodtak egymástól, az egymást segítő, közvetlen kapcsolatból edző-versenyző kapcsolat lett, és a kommunikáció sem működött már úgy, mint az első másfél évben.

Kristóf zseni, korszakos úszó. A legfontosabb az, hogy visszatérjen az úszás szeretete, ez kell ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon. Ám úgy érzem, ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége. Én további sikereket, még inkább sok-sok boldog pillanatot kívánok neki! - nyilatkozta Virth Balázs.

Virth Balázs számos kritikát kapott az utóbbi időben, például Hosszú Katinka is szólalt fel, aki szerint Virth hatalmas hibát követett el az olimpia előtt azzal, hogy elmondta az egész világ előtt, hogy Milák nincs jó formában. A jó forma persze relatív, pláne, ha azt nézzük, hogy a két éremmel térhet haza Párizsból Milák Kristóf.

A magyar úszóklasszis káprázatos győzelmet aratott 100 méter pillangón, ám a teljesítményét elismerő mondások mellett volt egy második rétege is a közbeszédnek arról, hogy ki kinek tartozik, kinek kitől kell bocsánatot kérnie. A magyar úszószövetség vezetői és a sportoló közötti kommunikáció hiánya, valamint Milák Kristóf hosszú ideje tartó hallgatása és a róla szóló valós információkhoz való hozzáférés hiánya felveti a kérdést, hogy a sportoló tartozik-e bármivel az őt támogató országnak azon kívül, hogy sportol.