Micsoda meccs! Átgázoltunk a szerbeken

A magyar férfi vízilabda-válogatott lenyűgöző játékkal, 17-13-ra legyőzte a kétszeres olimpiai címvédő Szerbiát a párizsi olimpia csoportkörében. A mérkőzés során a magyar csapat a második negyedtől kezdve dominált, és magabiztosan hozta a győzelmet.

A magyar csapat remekül kezdte az olimpia második hetét, és a csoportkör utolsó mérkőzésén átköltözött a Paris La Défense Arénába, ahol a széksorok 80-85 százalékban megteltek a magyar–szerb presztízscsatára. A mérkőzésen a magyar csapat már a harmadik helyen jutott tovább a csoportból.

Az első negyed fizikálisan kemény csatát és több nem várt hibát hozott mindkét oldalon, de a magyar kapus, Vogel Soma, bravúros védésekkel tartotta a lelket a csapatban. Fekete Gergő megszerezte az első magyar gólt, de a szerbek gyorsan egyenlítettek, majd Milos Csuk duplázásával fordítottak is. A negyedet kétgólos hátrányban zárta a magyar csapat.

A második negyedben azonban a magyar csapat nagy lendülettel fordított, Fekete Gergő és Zalánki Gergő góljaival egyenlítettek, majd Nagy Ádám és Manhercz Krisztián találataival már vezetést szereztek. A szerbek kapust is cseréltek, de ez sem segített, a magyar csapat a negyed végére 9-7-re növelte az előnyt. A mérkőzés leglátványosabb gólját Varga Dénes szerezte, aki a második negyed legvégén a magyar térfélről lőtte be a szerbek üres kapujába, miután a szerbeknek kontrát ítéltek, és kiúszott a kapusuk is.

A harmadik negyedben tovább nőtt a magyar előny, Fekete Gergő és Jansik Szilárd góljaival már négygólos különbség alakult ki. A magyar védekezés továbbra is jól működött, és Vámos Márton góljával már öt góllal vezetett a csapat. A szerbek próbálkoztak ugyan felzárkózni, de a magyar csapat minden támadásra választ adott, és a negyedet 15-9-re zárták.

Az utolsó negyed már inkább gálamérkőzésre emlékeztetett, a magyar csapat tovább növelte az előnyt, és Molnár Erik góljával már minden mezőnyjátékosuk betalált. A szerbek még próbálkoztak, de a magyar válogatott végül magabiztosan, 17-13-ra győzött.

A férfi pólótorna szerdán folytatódik a negyeddöntővel, ahol a magyar csapat a horvát, görög, amerikai trióból kaphat ellenfelet. Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint a siker nagyon fontos volt a további napok miatt, és kiemelte, hogy a támadás hatékonyabb volt, a védekezés stabilabb, és az egész csapatra igaz, hogy más volt az atmoszféra. Zalánki Gergő hozzátette, hogy az igazi olimpia csak most, a negyeddöntővel kezdődik, és ez a győzelem nagyon kellett, hogy lendületbe jöjjenek.

OLIMPIA, PÁRIZS 2024
FÉRFI VÍZILABDA, B CSOPORT, 5. FORDULÓ
Magyarország–Szerbia 17–13(2–4, 7–3, 6–2, 2–4)

Gólszerzők: Fekete, Zalánki 4-4, Vámos, Varga Dé. 2-2, Nagy, Manhercz, Jansik Sz., Vigvári Vi., Molnár 1-1, illetve Mandic 5, Csuk 3, Vico 2, S. Rasovic, Jaksic, Dedovic 1-1.

Később
13.35: Ausztrália–Japán
20.05: Franciaország–Spanyolország

A csoport állása: Spanyolország 12 pont (4 meccs), Ausztrália 9 (4), Magyarország 9, Szerbia 6, Franciaország 3 (4), Japán 0 (4).

(Borítókép: Varga Dénes a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornáján a B csoportban játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 5-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)