Kovács Richárd és a bokszszövetség döntése: Igazságtalanság a pénzjutalmakban?

Kovács Richárd, a magyar ökölvívó, méltatlannak érzi a Magyar Ökölvívó Szakszövetség döntését, ami szerint Hámori Luca, a női ökölvívótorna 66 kg-os súlycsoportjának negyeddöntőjében kiesett versenyző, a pontszerzésért járó pénzjutalmat megemelve, a bronzéremért járó összeget is megkapja.

Hámori Luca két győzelem után az algériai Iman Helif ellen esett ki, mire a szövetség bejelentette, hogy a sportoló a pontszerzésért járó 15 millió forint helyett 31 millió forintot kap. Ez a döntés váltotta ki Kovács Richárd, a férfiak 63,5 kg-os súlycsoportjában szintén ötödik helyen végző bokszoló felháborodását. Kovács, aki kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes és a tokiói olimpia bronzérmesét, Harry Garside-t legyőzve esett ki többségi pontozással a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes francia Sofiane Oumiha ellen, úgy érzi, a szövetség döntése semmissé teszi az ő eredményét.

Kovács a közleményében kifejtette, hogy az olimpiai felkészülés során jelentős áldozatokat hozott, többek között állását hagyta ott, hónapokig nem látta gyermekét, és márciusban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. A sportoló azt is megjegyezte, hogy bár a pénz nem érdekli, az igazságtalanság igen, és köszönetet mondott a magyaroknak a támogatásért, valamint jelezte, hogy tájékoztatni fogja a nyilvánosságot a pályafutásának esetleges folytatásáról.

Az ügy kapcsán elindult egy aláírásgyűjtés is, amelynek célja, hogy Kovács Richárd is megkapja a harmadik helyért járó pénzjutalmat. A petícióra reflektálva Molnár Áron színész, aki a bokszsportot a Sztárbox című műsorban megismerte és abban győztes lett, Instagramon fejezte ki támogatását, jelezve, hogy ő is aláírta a petíciót.

Kovácsnak nagyon nehéz sorsolása volt, az ausztrál legyőzése után a francia Sofiane Oumiha ellen kellett ringbe szállnia. A pontozóbírók mindhárom menetben a franciát látták jobbnak, aki így bejutott a negyeddöntőbe, sőt, azóta már a döntőbe is, ahol szerdán a kubai Erislandy Álvarezzel mérkőzik meg az olimpiai bajnoki címért.

Nyitóképünkön Kovács Richárd (pirosban) látható a francia Sofiane Oumiha elleni meccsen. Kép: Mohd Rasfan / AFP