Shelly-Ann Fraser-Pryce és Shericka Jackson rejtélyes kizárása a párizsi olimpia döntőiből

Az atlétavilág és a szurkolók egyaránt megdöbbenve fogadták a hírt, hogy Shelly-Ann Fraser-Pryce, a jamaicai sprinterkirálynő nem állt rajthoz a női 100 méteres síkfutás döntőjében a párizsi olimpián. A versenyzőt állítólag nem engedték be a stadionba, míg más források szerint sérülés miatt maradt távol.

A háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Fraser-Pryce a döntő előtt kisebb sérülésekkel küzdött, de 10.92 másodperces idővel az elődöntőből bejutott a fináléba. A Stade de France-ban azonban üresen maradt a sávja, amikor a döntő résztvevőit rajthoz szólították. A közösségi médiában megjelent egy videó, amelyen Fraser-Pryce-t nem engedik be a stadion kapuján, és a sportoló értetlenül áll a helyzet előtt.

A jamaicai csapat vezetője, Ian Kelly szerint a sprinter végül bejutott a stadionba, de a bemelegítés során meghúzódott a combhajlítója, ezért nem tudott indulni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is megerősítette, hogy Fraser-Pryce sérülése miatt lépett vissza, cáfolva azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a stadionba való bejutás hiánya miatt maradt távol.

A versenyző csalódottságát fejezte ki közösségi médián keresztül, nehezen találva szavakat a történtek érzékeltetésére. Kiemelte, hogy pályafutása során mindig a szurkolók és a közösség támogatására támaszkodott.

A döntőt végül Julien Alfred nyerte meg Saint Luciáról, 10.72 másodperces egyéni és országos csúccsal, megelőzve az amerikai Sha'Carri Richardsont. Shelly-Ann Fraser-Pryce eddig nyolc olimpiai érmet szerzett, ebből három aranyat.

A jamaicai csapat további nehézségekkel szembesült, amikor Shericka Jackson, aki 100 méteren már korábban visszalépett, bejelentette, hogy a 200 méteres síkfutásban sem indul el a sérülése miatt. Jackson július elején a magyarországi Gyulai Memorialon sérült meg, és bár a 200 méteres előfutamok előtt még reménykedtek a részvételében, végül nem állt rajthoz. Ez a két kiemelkedő sportoló hiánya kérdéseket vet fel a jamaicai váltócsapat összetételével kapcsolatban is, hiszen mindkét futónő fontos tagja volt a nemzeti csapatnak.

A 200 méteres síkfutásban a magyar Takács Boglárka is részt vett, aki a 100 méteren országos csúccsal elődöntőbe jutott, majd ott hetedik helyen végződött. A 200 méteres ötödik előfutamban hatodik lett, így nem jutott tovább, de a vigaszágon még lehet esélye.