Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón a párizsi olimpián

Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 100 méter pillangón a párizsi játékokon, ezzel a magyar küldöttség harmadik aranyérmét szerezve meg. A 24 éves úszó korábban 200 méter pillangón ezüstérmet nyert, és most a 100 méteres döntőben 49,90-es idővel diadalmaskodott.

Milák Kristóf a négyes pályán indult, és az első 50 méter után a negyedik helyen fordult, de a hajrában az élre tört, és kilenc századdal megelőzte a kanadai Josh Liendót. A harmadik helyen a szintén kanadai Ilya Kharun végzett. A szám világcsúcstartója, az amerikai Caeleb Dressel és a 200 hát friss olimpiai bajnoka, Kós Hubert nem jutottak be a döntőbe.

A Honvéd versenyzője, Milák Kristóf a tokiói olimpián is szerzett már egy aranyat és egy ezüstöt, így a párizsi eredményekkel fordított sorrendben ismételte meg ezt a teljesítményt. Az éremátadón Gyurta Dániel NOB-tagtól és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkártól vette át az aranyérmet, majd Gyulay Zsolt MOB-elnök és Fürjes Balázs NOB-tag is gratulált neki.

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf világszám, és ilyen úszást még nem látott. „Egyszerűen világszám, ahogyan úszik, ilyet még a Földön nem láttam. Hozzá képest mindenki másodosztályú pillangósnak tűnik, olyan egyedi és kivételes technikája van, mint senkinek” – mondta Sós, hozzátéve, hogy Milák a harmadik magyar úszó, aki két egymást követő olimpián tudott nyerni, ezzel Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás mellé emelkedett.

Sós Csaba elmondása szerint nem tud sokat Milák felkészüléséről, de az eredményjelző-tábla nem hazudik, és az olimpián elért két arany és egy ezüst a magyar úszás átlagánál jobb eredmény. A kapitány szerint a magyar rendszer a világon a legrugalmasabb, és a magyar úszók különböző úton jutnak el a csúcsra.

Milák Kristóf a sajtónak nem nyilatkozott, a vegyes zónában és sajtótájékoztatón sem jelent meg, de még egy szelfit is készített néhány holland szurkolóval. Sós Csaba megjegyezte, hogy Milák egyéni útját tolerálták, és említést tett többek között az olimpiai bajnokkal kezdő Plagányi Zsolt, a csúcsra juttató Selmeci Attila és jelenlegi trénere, Virth Balázs munkájáról is.

Milák Kristóf a magyar küldöttség hetedik érmét szerezte meg Párizsban: az ugyancsak úszó Kós Hubert (200 méter hát) és a férfi párbajtőrcsapat után az övé a harmadik arany, szerdán a férfi kardcsapat Milákkal egy napon lett második, múlt szombaton a párbajtőröző Muhari Eszter, most szombaton pedig a sportlövő Major Veronika végzett a harmadik helyen női sportpisztolyban.