Imane Helif üzenete az olimpia után: Nő vagyok, és nő maradok

A 66 kilogrammos súlycsoportban versenyző Hámori Luca az ötödik helyen végzett a párizsi olimpia ökölvívótornáján, miután a negyeddöntőben egyhangú pontozással 5-0-ra kikapott az algériai Imane Heliftől.

Az algériai versenyző a győzelme után az edzői stábnak köszönte meg a támogatást, és kijelentette, hogy a versenyzése az összes nő méltóságát és becsületét érinti. Helif hosszú évek óta készült az olimpiára, és büszke a teljesítményére. Az elődöntő és az aranyérem megszerzését tűzte ki célul. A mérkőzés körüli botrányok miatt azonban nem csak a sportteljesítmény, hanem a nemzetközi sportélet és a közösségi média is foglalkozott az eseménnyel. Helif korábban kizárták az ökölvívó világbajnokságról a magas tesztoszteronszintje miatt, de az olimpián a NOB engedélyezte a részvételét. Az olasz Angela Carini, aki Helif előző ellenfele volt, 46 másodperc után feladta a küzdelmet, és később bocsánatot kért az elkeseredésében mondott szavakért. Hámori Luca sportszerűen nyilatkozott, elismerve ellenfele teljesítményét és méltóságát.

Imane Helif az olimpiai győzelme után Algéria népének ajánlotta az érmet, és kijelentette, hogy nő, és az is marad. A BBC-nek adott nyilatkozatában büszkeségét fejezte ki az első algériai női olimpiai érem megszerzéséért. Az algériai zászlóval a hátán haladva a mixed zónán keresztül, az algériai riportereknek is megerősítette női identitását.

Helif már a tavalyi világbajnokságon sem indulhatott el, mivel biológiailag férfinek minősítették, de az idei olimpián mégis elindulhatott. Az Algériai Olimpiai Bizottság kiállt mellette, és a NOB is támogatásáról biztosította. Helif reméli, hogy példaként szolgálhat a következő generáció számára. A híresztelésekkel ellentétben Helif nem férfi és nem transznemű sportoló, hanem DSD-s, azaz egy nemikromoszóma-rendellenességgel járó nemi fejlődési zavarokat okozó betegségben szenved, ami XY-kromoszómákat és magasabb tesztoszteronszintet eredményez.

Hámori Luca a mérkőzés után elmondta, hogy minden félelmét és kétségét félretéve élvezte a küzdelmet, és nem érzi csalódásnak az olimpián elért eredményét. Hangsúlyozta, hogy sportszerűen viselkedett, és nem tart rosszalló gondolatokat ellenfele iránt.

Az algériai Helif után a másik vitatott nemi hovatartozású boxoló, a tajvani Lin Jü-tin is megnyerte a negyeddöntős meccsét, és ezzel már biztosan érmes a párizsi olimpián. A tajvani vasárnap egyhangú bírói döntéssel verte a bolgár Szvetlana Kamenova Sztanevát a pehelysúlyúaknál. A bolgár a veresége után a ringben magára mutogatva X-et formált a kezével, arra utalva, hogy ő megfelelő kromoszómákkal rendelkezik. A tajvanit ugyanúgy kizárták a 2023-as újdelhi bokszvilágbajnokságról, mint Helifet. A vébét szervező nemzetközi ökölvívó szövetség, az IBA orosz elnöke a két sportoló eltiltása után azt nyilatkozta, hogy a két érintett XY kromoszómákkal rendelkezik, ezért nem feleltek meg a nők közötti indulás feltételeinek. A NOB azonban más okokból, szisztematikus bírói csalások miatt az IBA-t tette lényegében tiltólistára, és az olimpia boxversenyeit saját szabályaik szerint szervezi, amelyek szerint az az irányadó, hogy a sportoló születési anyakönyvében mi a feltüntetett nemi hovatartozása. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szombaton azt mondta, soha nem volt kétséges, hogy Lin és Helif olyan nők, akiknek minden joguk megvan a párizsi olimpián való részvételre. "Tudom, hogy Tajvan összes embere mögöttem áll és támogat, és ezt az energiát a végsőkig viszem" - mondta Lin a vasárnapi győzelme után.