Betlehem Dávid bravúros negyedik helyezést ért el 1500 méter gyorson a párizsi olimpián

Betlehem Dávid kiváló teljesítménnyel a negyedik helyen végzett 1500 méter gyorson a párizsi olimpián, ezzel 44 év után az első magyar döntős lett ebben a számban.

Betlehem Dávid, a 20 éves veszprémi versenyző, aki nyíltvízi úszásban is érdekelt lesz a francia fővárosban, 14:40.91 perces idővel teljesítette a leghosszabb medencés távot. Az 1500 méteres gyorsúszás döntőjét az amerikai Bobby Finke nyerte, aki ezzel a párizsi olimpia második úszóvilágcsúcsát állította be 14:30.67-es idővel.

Betlehem Dávid az előfutamban úszott szombati országos csúcsát is megdöntötte, majdnem öt másodpercet faragva le az előző rekordjából, így 4,7 másodperccel javította meg a legjobb magyar időt. A versenyző a döntőben egy rendkívül erős mezőnyben szerepelt, ahol az 1500 méteren világrekordot úszó Finke mellett az olasz Gregorio Paltrinieri ezüstérmet szerzett, aki már az ötödik olimpiai érmét nyerte meg ezzel.

Betlehem mindössze 1,28 másodperccel maradt le a dobogóról, ami figyelemre méltó eredménynek számít, tekintettel arra, hogy a múlt héten még betegen feküdt otthon, de a versenyre összeszedte magát. A sportoló a 10 km-es nyíltvízi úszásban is részt vesz majd a Szajnában, amely a saját bevallása szerint az erősebb száma és éremeséllyel indul.

Az 1980 óta először döntőbe jutott magyar úszó, Wladár Zoltán – aki jelenleg a szövetség elnökét tölti be és Moszkvában olimpiai bajnok volt – akkoriban a hetedik helyen végzett. Betlehem Dávid tehát egy hosszú idő után írta be magát a magyar úszósport történetébe ezzel a teljesítménnyel, ráadásul a nyolcadik helyről indulva és szélső pályán úszva érte el ezt a bravúros negyedik helyezést.