A magyar sportolók kihívásai Párizsban

A magyar csapat tagjai nem csak a versenyeken, hanem a helyszínre való eljutásban is akadályokkal küzdenek Párizsban. A kerékpárjukat ellopták, a közlekedési nehézségek miatt metróval kell utazniuk, és az olimpiai faluban is hiányosságokkal szembesülnek.

A magyar csapat tagjai a megnyitón esőben vették az útjukat, a francia rendezők által biztosított esőköpeny pedig nem nyújtott megfelelő védelmet a szakadó eső ellen. A női vízilabda csapatunkat érintő közlekedési problémák miatt a csapatnak magának kellett megoldania a hazautat. A városi versenyhelyszínekre metróval érdemesebb utazni, mivel az irányjáratok a párizsi forgalomban bennragadnak.

Az olimpiai faluban lévő étkezdében a változatosság hiánya és a húsételek kevessége okoz gondot, a csapatiroda pedig csak snackeket tud biztosítani. A faluban a kerékpárok kisajátítása is problémát jelent, a magyar csapat egyik kerékpárját is ellopták, de végül visszaszerezték. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt szerint az olimpiai faluban az ágyak, az ételek minősége és mennyisége, valamint a transzport terén is problémák adódtak.

A versenyhelyszínek lenyűgözőek, a lovasversenyeket Versaillesben, a strandröplabda meccseket az Eiffel torony lábánál rendezik. A triatlon versenyeket a Szajnában tartják, ami különleges látványt nyújt. A triatlonos csapat a verseny előtti napokban egy közeli szállodában pihent.

A csapat összetart, a versenyzők együtt szurkolnak a többi magyarnak, és saját „szurkolói zónát” alakítottak ki. A játékosok akkreditációja csak a saját versenyhelyszínükre jó, így a csapatiroda igyekszik jegyeket szerezni az egyéb eseményekre. A csapat első olimpiai bajnoki címét Kós Hubert szerezte meg.

Az olimpiai faluban a szálláshelyen turnusváltás is zajlik, a csapatiroda munkatársai és önkéntesek készítik elő az apartmanokat az újonnan érkezők számára.

A triatlon versenyeket illetően, Kuttor-Bragmayer Zsanett, aki a női egyéni versenyben 26. helyezést ért el, elmondta, hogy a Szajna állapota nem akadályozta meg a versenyt. A sodrás volt a legnagyobb kihívás a folyóban, és bár az úszás és a kerékpározás jól ment, a futás kevésbé, mivel Achilles-sérülése nehezítette a felkészülést. Kuttor-Bragmayer szerint a párizsi hangulat csodálatos volt, és örül, hogy itt versenyezhetett. A párizsi magyar nagykövetség fogadásán Gyulay Zsolt elnök is beszélt a sportolóval a Szajna vizének minőségéről.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint Magyarország százszor jobb olimpiát tudna szervezni a párizsinál, és úgy véli, hogy bizonyos dolgokban jobbak vagyunk a világnál, nem csak a franciáknál.