Joe Biden: A Hamász-vezető meggyilkolása „nem segíti” a tűzszüneti tárgyalásokat

Joe Biden amerikai elnök szerint Iszmáil Háníje meggyilkolása nem segíti elő a tűzszüneti tárgyalásokat, és aggodalmát fejezte ki a Közel-Keleten növekvő feszültségek miatt. Az amerikai elnök a marylandi Andrews légitámaszponton beszélt az újságíróknak, mielőtt fogadta volna az Oroszországgal folytatott fogolycsere keretében hazatérő amerikai állampolgárokat.

Biden szerint a tűzszünetről szóló tárgyalásokat nem segíti a Hamász politikai vezetőjének, Iszmáil Háníjénak a meggyilkolása, amelyet Teheránban hajtottak végre, ahol az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján beiktatására érkezett. Az iráni vezetés és a Hamász Izraelt vádolta a támadással, amelynek külön üzenete van az Izrael létét el nem ismerő Irán felé. Izrael nem vállalta magára a teheráni csapást, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök el is tiltotta ilyen nyilatkozatoktól minisztereit.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy meglenne az alapja a tűzszünetnek, és most kellene lépniük Netanjahunak és a Hamásznak. Biden május végén vázolta fel az izraeli tűzszüneti javaslat feltételeit, amelyek három szakaszból állnak, és azóta a tárgyalások alapját képezik, Katar és Egyiptom közvetítésével. A javaslat magába foglalhatja a túszok elengedését, a Gázában tartózkodó izraeli csapatok visszavonását és az övezet újjáépítését is.

Biden a Hamász-vezér meggyilkolása óta először nyilatkozott a témában, és csütörtökön beszélt Netanjahuval, megígérve, hogy megvédi Izraelt az Iránból érkező minden fenyegetéssel szemben. A Bloomberg értesülései szerint az amerikai elnök felszólította Netanjahut, hogy minél előbb állapodjanak meg a tűzszünetben a Hamásszal.

A Bloomberg szerint Biden a hivatali idejének utolsó néhány hónapját arra használja, hogy Izraelt a gázai háború befejezésére sarkallja, mivel az izraeli hadsereg fegyveres támogatása politikai megosztottsághoz vezetett az Egyesült Államokban. A BBC szerint Biden attól tart, hogy a Hamász legmagasabb rangú politikai vezetőjének megölése regionálissá duzzaszthatja a gázai konfliktust.

A Reuters által megkérdezett gázai civilek attól félnek, hogy a magasrangú vezető halála miatt elhúzódik a háború. Izrael és a Hamász között a közelmúltban indultak újra az informális megbeszélések a gázai háborút lezáró tűzszünetről, amelyeknek fontos szereplője volt Háníje.

A hét elején Izrael és a Hamász egymást vádolták a tűzszünetről folytatott tárgyalások akadályozásával. Netanjahu szerint a Hamász 29 ponton változtatna a megállapodáson, míg a terrorszervezet szerint Izrael új feltételeket vezetett be. Az amerikai elnök május végén vázolt terv szerint a tűzszünet első szakasza egy hat hétig tartó tűzszünet lenne, amely alatt a felek megállapodnának a harcok végleges befejezéséről a Gázai övezetben.