Ingyenes jogosítványszerzés: a kormány tervei

A kormány közzétette a közúti járművezetők képzésének és vizsgáztatásának módosított szabályait, amelyek szeptember 1-jén lépnek hatályba, és lehetővé teszik a középiskolások számára az ingyenes jogosítványszerzést.

A kormány tavasszal jelentette be, hogy ingyenessé teszik a jogosítvány megszerzését a magyar középiskolásoknak. Tuzson Bence igazságügyi miniszter szerint az állam szeptember 1-jétől a jogosítványra vágyó diákok elméleti és gyakorlati óráin kívül a vizsgáik költségét is állja. Azonban kezdetben csak egy pilot program indul, a részletekkel pedig mostanáig adós maradt a kabinet. A társadalmi egyeztetésre adott tervezet most több fontos elemet is tisztáz.

A középiskolai tanfolyamok során az oktatás zárt rendszerű elektronikus távoktatás formájában történik, az állam által akkreditált digitális tananyagokkal. Az elméleti vizsgákat szintén online, számítógépes formában lehet letenni, szóbeli vizsgára pedig nincs lehetőség. A vizsgák időpontját és helyszínét az iskola határozza meg, és a vizsgafelügyeletet is az intézmény biztosítja.

A rendelet kiterjed a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásokra is. Azok a középiskolások, akik egészségi állapotuk, nemzetiségi nyelvi igényeik vagy hallássérülésük miatt nem tudnak részt venni az online képzéseken és vizsgákon, legfeljebb 50 000 forint támogatást igényelhetnek, amely magában foglalja a tanfolyam és a vizsgák díját is.

A kormány a hatásvizsgálati lap alapján úgy számol, hogy a kedvezmények nagyjából 100 000 embert érintenek, és a teljes költségvetési hatás 28,25 milliárd forint lehet, ami valószínűleg egy elírás következtében került a dokumentumba 28,25 millió forintként. A további évekre azonban nem kalkuláltak költségeket. Egy korábbi számítás szerint ha minden végzősnél támogatnák a jogosítvány megszerzését, az 70-100 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Az új szabályozás szerint a középiskolák a tanulmányi rendszeren keresztül kezelik a jelentkezéseket és biztosítják a szükséges tananyagokhoz való hozzáférést. A rendszer biztosítja a tanulók orvosi alkalmassági adatainak nyilvántartását, valamint az elsősegélynyújtási ismeretek demonstrációs alkalmain való részvétel nyomon követését is. Az iskola fenntartója ellenőrizheti a tevékenység végzéséhez szükséges feltételek és előírások betartását, az ellenőrzés akadályozása tilos, és az előírások megszegése esetén az iskola igazgatója jogosult a szükséges intézkedések megtételére.

Az új rendelet 2024. szeptember 1-jén lép hatályba, így az intézmények és a tanulók felkészülhetnek a változásokra, hogy az új tanévben már az új szabályok szerint folytathassák a képzéseket és vizsgákat.

Korábban tisztázódott, hogy átképzett honvédek is tarthatnak majd gyakorlati oktatást a diákoknak az ingyenes jogosítványszerzés során. A Magyar Honvédség támogatásával, a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján már ősszel elindítja a jogosítványszerzéshez szükséges tanfolyamokat. Katonákat képeznek át szakoktatókká, akik augusztusban szerezhetik meg a képesítést, és az oktatóautókat is elkezdték már beszerezni.