Revolut: Úton az Egyesült Királyságban működő teljes jogú bank felé

A Revolut megkapta a szükséges engedélyt a brit szabályozó hatóságtól, ami lehetővé teszi számára, hogy hamarosan teljes körű banki szolgáltatásokat nyújtson Nagy-Britanniában.

A Revolut, amely több mint kilencmillió brit ügyféllel rendelkezik, közelebb került ahhoz, hogy ugyanolyan engedélyekkel működhessen, mint a hagyományos bankok Nagy-Britanniában. A cég csütörtökön jelentette be, hogy megkapta az előzetes banki működéshez szükséges engedélyt, és így tovább halad a három éve igényelt teljes körű banki engedély megszerzése felé.

A Prudenciális Szabályozási Hatóság (PRA) által kiadott státusz lehetővé teszi a Revolut számára, hogy megtegye a banki működés kiépítéséhez szükséges utolsó befektetéseket. A cégnek egy 12 hónapos átmeneti időszak alatt, a mobilizációs szakaszban kell bizonyítania, hogy képes lesz teljes mértékben működni bankként, és pótolnia kell a szabályozó hatóság által azonosított hiányosságokat.

A Revolut a fintech vállalatok közé tartozik, amelyek az elmúlt évtizedben jelentek meg Nagy-Britanniában, és fizikai fiókok nélkül kínálnak pénzügyi szolgáltatásokat. A cég 2023-ra 438 millió fontos adózás előtti rekordnyereséget ért el, amelyet a felhasználók számának erőteljes növekedése és a kamatjövedelmek növekedése támaszt alá. Egy esetleges részvényeladás során a Revolut piaci értéke 40 milliárd dollárt is meghaladhatja.

Nik Storonsky, a Revolut vezérigazgatója szerint a bejelentés fontos mérföldkő a vállalat számára, és céljuk, hogy a Revolut az Egyesült Királyság ügyfelei által választott bankká váljon. A cég már 2018 óta rendelkezik banki engedéllyel az Európai Unióban, köszönhetően a litvániai licencnek. Magyarországon a Revolut a fióktelep létrehozását és nemzetközi szinten a jelzáloghitelezés elindítását tekinti fontos kihívásnak a közeljövőben.

Az engedély révén nem csak az ügyfelek pénzét kezelheti, de saját hitelszolgáltatást is indíthat, ugyanakkor szigorúbb előírásoknak is meg kell majd felelnie. A lépéssel várhatóan más kulcsfontosságú országok – mint például az USA – felé is megnyílhat az útja.

Az emelkedő jelzáloghitel-kamatok Nagy-Britanniában mintegy 320 ezer embert taszítottak szegénységbe, ami majdnem 100 ezerrel több, mint amennyit a hivatalos statisztikák sugallnak. Az Institute for Fiscal Studies (IFS) jelentése szerint a hitelfelvételi költségek emelkedése több embert érintett, mint azt korábban gondolták. A jelentést a Joseph Rowntree Foundation finanszírozta.

A jelentés szerint a statisztikák alulbecsülték a szegénységben élők számát, mivel a háztartások jövedelmi adatai korlátozottak, és az összes háztartásra egyetlen átlagos kamatlábat alkalmaznak. Az infláció egyenlőtlen hatása miatt is alulbecsülték a szegénység növekedését.

A jelzáloghitel-kamatok emelkedésének hátterében több tényező áll, többek között az infláció növekedése és a jegybanki intézkedések, valamint a Brexit hatása is. A Bank of England többször is megemelte az alapkamatot az infláció fékezése érdekében, ami drágábbá tette a hitelfelvételt.

Az engedély birtokában a Revolut ügyfélszámlái a brit pénzügyi szolgáltatások kártalanítási rendszerének hatálya alá tartoznak, amely akár 85 000 font (csaknem 40 millió forint) értékű ügyfélbetéteket is véd, ha egy vállalkozás csődbe megy. Amíg a mobilizációs szakasz le nem zárul és a brit bank be nem indul, a Revolut brit ügyfelei a Brit Pénzügyi Felügyelet (FCA) által szabályozott brit elektronikuspénz-intézménynél, a Revolutnál maradnak, ahol pénzeszközeiket a 2011-es elektronikus pénzügyi szabályzásoknak megfelelő számlákon őrzik.