Harry Kane hatodszor is nekifut a döntőnek, hogy végre valahára nyerjen egy trófeát

Le lehet hozni egy karriert anélkül, hogy egy árva trófeát nyerjen posztján a világ egyik, ha nem legjobb futballistája? Akár erre is választ kaphatunk vasárnap este a Spanyolország–Anglia Európa-bajnoki döntő végére. De vajon összejön-e végre Harry Kane számára az áttörés?

Bő egy éve foglaltuk össze Harry Kane vesszőfutását, kiemelve, hogy hiába vált az angol klub- és válogatott futball kiemelkedő gólvágójává, és a világ egyik legjobb csatárává, valahogyan a végső siker mindig elkerüli. A Bayern Münchenhez szerződésével sokan gondolták, hogy ez az átok megtörik, ám a német rekordbajnok szenzációs sorozata is megszakadt, és 12 év után nem nyert semmit a gárda.

"Nem titok, hogy nem nyertem még csapattrófeát – mondta Kane az újságíróknak szombaton. – Minden eltelt évvel egyre eltökéltebbé válsz, hogy ezen változtass. Az Eb-döntőben esélyünk lesz megnyerni az egyik legnagyobb trófeát a labdarúgásban, és hogy történelmet írjunk a csapattársaimmal. Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy angol vagyok, úgyhogy kérdés nélkül elcserélnék bármit, amit a karrierem során nyertem arra, hogy ez egy különleges este legyen, és nyerjünk. De ehhez rengeteg nagyon kemény munkára van szükség."

Kane most újra eljutott az aranyérem kapujába, kérdés, hogy hatodjára sikerül-e átlépnie rajta.

Pedig nem sokon múlt, hogy kifejezetten hamar meglegyen az első trófeája, hiszen a kölcsönadogatások után az első érdemi szezonja a 2014–2015-ös volt a Tottenhamnél, amikor is 51 tétmeccsen 31 góllal segítette együttesét. A Chelsea azonban a Ligakupa döntőjében legyőzte őket.

A 2018–2019-es BL-idényben a Tottenham döntőig jutott, de a Liverpool elleni madridi fináléban végül egy percig sem volt esélye a sikerre (0–2). 2021-ben ismét a Ligakupában volt érdekelt a Spurs, amely nem sokkal előtte menesztette José Mourinhót, és a Manchester City a fináléban megugorhatatlan feladatot jelentett, 1–0-ra nyertek az „égszínkékek”.

A következő fináléhoz már csak néhány hónapra volt szükség – ez volt az első, amelyet az angol válogatott színeiben vívott meg. Az olaszok köszönték szépen és egyenlítettek, majd büntetőkkel nyertek is. Kane és Maguire még belőtték a sajátjukat, ezzel két kör után 2–1 volt Angliának, ezután viszont Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka is hibázott, Olaszország 3–2-re nyert.

A nyár egyik slágereként augusztus 12-én, 100 millió euróért a Bayern München nagy nehezen csak megszerezte Kane-t a Tottenhamtől. Az együttes a kupában óriási meglepetésre kikapott a Saarbrückentől, a bajnokságot simán elbukta a Leverkusennel szemben, sőt végül csak a harmadik helyen zárt, mert a Stuttgart is beelőzött. A BL-ben a müncheni 2–2 után Madridban a 88. percig 1–0-ra vezetett, de a Real fordított, 2–1-gyel továbbment, és lett BL-győztes is. Kane a bajnokságban 36, a BL-ben nyolc góllal lett mesterlövész (utóbbiban Kylian Mbappéval holtversenyben), de trófea továbbra sem lett.

Az angol válogatott szerepléséről már bőven írtunk, így ehelyütt csak annyit emelnénk ki, hogy a döcögős kezdés ellenére az egyenes kieséses szakaszban mindhárom meccsen hátrányból felállva döntőbe jutott a világ legértékesebb kerete. Kane a dánok elleni csoportmeccs után a Szlovákia elleni nyolcaddöntő ráadásban továbbjutást érő találata után az elődöntőben Hollandia ellen is betalált, három góljával pedig holtversenyben vezeti a rangsort.

Hogy aztán összejön-e végre az áttörés a 30 éves csatárklasszisnak? Estére kiderül.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, döntő:

Spanyolország–Anglia 21.00 (Tv:  M4 Sport, percről percre frissülő szöveges tudósítás az Indexen). 

Berlin, Olimpiai Stadion.V: Letexier (francia)

A várható kezdőcsapatok

Spanyolország: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Yamal, Olmo, N. Williams – Morata. Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Trippier – Foden, Bellingham – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate