Öttusa-Eb: Budapesten lett aranyérmes a magyar vegyes váltó

Európa-bajnoki címet nyert az Erdős Rita, Koleszár Mihály öttusázó páros vegyes váltóban a budapesti Eb-n.

A magyar duó a verseny során kezdetben a középmezőnyben helyezkedett el, a vívásban elért 14 győzelemmel és 18 vereséggel hetedik helyen álltak az első tusa után. Az úszásban azonban mindketten száz métert teljesítettek, és 1:58.56 perces összidővel elsőként csapattak célba, ami jelentős előrelépést jelentett számukra. A lovaglásban viszont csak 269 pontot szerezve hetedikek lettek, és az összesítésben visszaestek az utolsó, nyolcadik helyre.

A kombinált számot, amely során a váltótagoknak egyenként 3×600 métert kellett futniuk, két lövészettel megszakítva, a magyarok a hazai közönség biztatásától feltüzelve, a 40 fokos trópusi hőségben is remek teljesítményt nyújtva kezdték meg. Erdős Rita fantasztikus futással és lövéssel indított, majd Koleszár Mihály a harmadik helyről vágott neki a hajrának. A KSI 22 éves öttusázója is kiválóan teljesített a lőállásban, és az utolsó ötös sorozat után már akkora előnnyel kezdte el az utolsó etapot, hogy a győzelem biztosnak tűnt. A végén már nem is kellett sietniük, jókora előnnyel elsőként értek célba.

Ez a győzelem sebtapasz a fájdalmaimra, arra, hogy nem kerültem be az olimpiai csapatba – nyilatkozta Erdős Rita az M4Sport riporterének, majd hozzátette, hogy édesapjának köszöni elsősorban a győzelmet, mert ő segített neki lelkileg helyrejönni.

Rita fantasztikusat futott és lőtt, nagyon boldog vagyok, hogy a csodálatos közönségünknek nem kellett Európa-bajnoki győzelem nélkül hazamenni a Puskás Aréna szoborparkjából – tette hozzá Koleszár Mihály.

A magyar vegyes váltó sikerével összesen öt érmet gyűjtött be a hazai versenyen. Korábban a férfi váltóban Koleszár és Bereczki Richárd ezüstérmet szereztek, míg az olimpiára készülő női csapat Guzi Blanka és Eszes Noémi révén a harmadik helyen végzett. Ugyanebben a pozícióban zárt az Erdős Rita, Simon Sarolta, Réti Kamilla összetételű női válogatott, valamint a Koleszár, Bereczki, Tamás József alkotta férfi csapat is.

Öttusa Európa-bajnokság, a vegyes váltó végeredménye

  1. Magyarország (Erdős Rita, Koleszár Mihály) 1372 pont

  2. Olaszország 1360

  3. Litvánia 1358