Szülés előtt még smink és hajvasalás

Egy 28 éves brit nő, Bromley Elford minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a programozott császármetszés napján kifogástalanul nézzen ki. A Daily Mail információi szerint Elford a szülés előtti napokban műkörmösnél és szempillásnál is járt, majd a nagy napon korán kelt, hogy ideje legyen egy teljes smink elkészítésére és hosszú szőke hajának kivasalására. Úgy érezte, nem mehet be a szülőszobába, ha nem néz ki tökéletesen, és ezt egy fotóval is megosztotta kolléganőivel, akik közül néhányan kiakadtak, mások viszont jót nevettek rajta.

Az angliai Wantage-ben élő nő azt nyilatkozta, hogy második gyermeke születésekor szeretett volna jól kinézni, mivel első gyermekének kilenc évvel korábbi születésekor nem őriz szép emlékeket.

A tuberkulózis elleni küzdelemben új módszer jelent meg, amely 96%-os pontossággal képes kimutatni az antibiotikum jelenlétét a beteg izzadó ujjából. A Surrey Egyetem és a holland Groningeni Egyetem kutatói egy egyszerűbb ellenőrzési módot fejlesztettek ki, amely a vérvizsgálatnál is egyszerűbb lehet. A TBC súlyos fertőző betegség, amely évente 1,3 millió ember halálát okozza, de gyógyszerekkel gyógyítható, ha a beteg betartja a hosszan tartó kezelést.

A kutatók tíz TBC-s betegtől vettek mintát, és a betegek ujjának izzadását papírra nyomva vizsgálták meg. Az eredmények szerint 96 százalékos pontossággal mutatták ki az antibiotikumot, és 77 százalékos pontossággal a többi gyógyszer bevételével keletkező metabolitot. A legjobb idő a gyógyszerjelenlét kimutatására a beszedésétől számított 1-6 óra között van. Katie Longman, a tanulmány társszerzője szerint a mintavétel kényelmesebb és kevésbé veszélyes, mint a vérvétel, továbbá nem igényel szakértelmet, és a szállítása, tárolása is olcsóbb. Az eredmények az International Journal of Antimicrobial Agents tudományos lapban jelentek meg.

Történelmi sikert ért el a brit Formula–4-ben versenyző Molnár Martin

Július második hetében a hollandiai Zandvoortban versenyez a brit Formula–4 mezőnye. A 16. születésnapját augusztusban ünneplő Molnár Martin a versenyhétvége első, esőben rendezett futamát követően felállhatott a dobogó legalsó fokára, ami az eddigi legjobb helyezése a kategóriában. „Az időjárási körülmények nem könnyítették meg a dolgomat, de az első kanyarban másodikként tudtam fordulni. A szakadó eső miatti hatalmas vízfüggöny ellenére is végig jó tempót tudtam autózni, a pálya rendkívül csúszós volt így kihívás volt egyáltalán úton tartani az autót is. A bajnokság második helyén álló Alex Ninovicnak sikerült ugyan megelőznie, de magabiztos előny birtokában értem végül célba a harmadik helyen, ami egyben az első győzelmemet jelentette az újoncok között” – jelentette Molnár Martin a verseny után.

A fiatal magyar pilóta ezzel történelmi sikert ért el, hiszen nem csak az ő pályafutásában első ez az F4-es dobogó, hanem a magyar autósport történetében is. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által működtetett Hungarian Motorsport Academy versenyzője hozzátette, nagyon boldog, hogy az újoncok értékelése mellett ezúttal az összetettben is sikerült felállni a dobogóra. „Óriási elismerés számomra, hogy ezen a futamon csak a bajnokság első két helyezettje tudott maga mögé utasítani a szezon eddigi legnépesebb, 27 fős mezőnyében” – tette hozzá Molnár Martin. A hétvége programjában további két futam szerepel, és Molnár Martin kedvenc pályájaként tekint a Formula–1-es Holland Nagydíj otthonára a döntött kanyarok és a szintkülönbségek miatt.

Őrült pénzeket keresett valaki a Sex Pistolssal

Több mint tízmillió forintnak megfelelő fontért kelt el egy aukción egy Sex Pistols kislemez. Az egyik legritkább kislemeznek számító, a Sex Pistols 1977-es God Save the Queen című single-jének első kiadása már a megjelenés pillanatában botrányt okozott, elsősorban a szövegben lévő „fasiszta rezsim” kifejezés miatt. Az A&M Records által kiadott verzió a gyűjtők körében az egyik legkeresettebb hanghordozó. Közel 20 éve egy aukción 13 ezer angol fontért sikerült eladni egy példányát, és azóta is a minden idők legértékesebb kislemezének tartják. Az extrém árazáshoz hozzájárult, hogy a megjelenés után kitört botrány miatt visszahívták, és az eredetileg 25 ezer példányból nagy részét megsemmisítették. A mostani árverésen 24 320 fontért (11,3 millió forintért) kelt el egy példány, ami rekordnak számít, hiszen az előző, 2019-es rekord 16 400 font volt. Becslések szerint maximum 20 példány lehet még kint lemezgyűjtőknél és punkrajongóknál. Az eladó évtizedekkel ezelőtt ingyen jutott hozzá a kislemezhez, amikor az A&M kiadó recepciósaként dolgozott, és 1984-ben felmondott, búcsúajándékként elvihetett egy példányt a raktárban tárolt kislemezek közül. A God Save the Queen a brit zenetörténelem máig legdurvábban cenzúrázott lemeze, a megjelenés után a BBC és szinte minden független rádióállomás betiltotta. Miután az együttes átszerződött a Virginhez, ott újra megjelenthetett, más borítóval, és az eladási listák második helyére kapaszkodott fel.