Az EU vádat emel Elon Musk ellen

Az Európai Bizottság vádat emel az Elon Musk tulajdonában lévő X platform ellen, amiért nem tartották be az uniós digitális szolgáltatási törvényeket.

Az Európai Bizottság pénteken hivatalosan vádat emelt az X ellen, amiért megsértették az unió digitális szolgáltatási törvényét (DSA). A DSA-ra hivatkozva korábban már az AliExpress, a Meta és a TikTok ellen is indítottak eljárást az unió, de a Tesla tulajdonosának platformja az első, amellyel szemben DSA-ra hivatkozva tettek feljelentést.

Az X platform, amely korábban Twitter néven volt ismert, 2022-ben került Musk tulajdonába, és az Európai Bizottság 2023 decemberében indított ellenük vizsgálatot. A vádak szerint a platform elszabadulni hagyja a dezinformációt és az illegális gyűlöletbeszédet, valamint félrevezető hitelesítési funkciókat vezetett be.

A DSA megsértése esetén az X globális bevételének akár 6 százalékáig terjedő bírságot kaphat, ami több millió eurós büntetést jelenthet. Az Európai Bizottság előzetes megállapítása szerint az X úgynevezett kék ellenőrzései megtévesztették a felhasználókat. Korábban ezek a kék ellenőrzések elsősorban a kormányzati tisztviselők, közszereplők és újságírók ellenőrzésére szolgáltak.

Musk azonban megváltoztatta ezt a rendszert, és lehetővé tette, hogy a felhasználók kék ellenőrző fiókokat vásároljanak, ami csalóknak adott lehetőséget arra, hogy más hírességek, például Hillary Clinton amerikai politikusnak vagy J. K. Rowling írónőnek adják ki magukat.

A bizottság szerint a platform nem tartotta be a kereshető és megbízható hirdetési adattár biztosítására vonatkozó kötelezettségét, és korlátozta a kutatók hozzáférését a nyilvános adataihoz. A feljelentést követően az X-nek lehetősége lesz megvédeni magát a vádakkal szemben, és intézkedéseket javasolni az EU aggályainak enyhítésére. Az Európai Bizottság továbbra is vizsgálja, hogy a platform megsértette-e az illegális tartalmak terjesztésével kapcsolatos szabályokat, és megtette-e a megfelelő intézkedéseket a dezinformáció korlátozására.

Az Európai Bizottság közleményében hangsúlyozta, hogy a tartalom moderálásával és reklámozásával kapcsolatos átláthatóság és elszámoltathatóság a digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok középpontjában áll. Részletes vizsgálatuk alapján megállapították, hogy az X platform a kék színű pipával ellátott, úgynevezett ellenőrzött jelzésű fiókok felületét úgy tervezte meg és üzemelteti, hogy az nincs összhangban az iparági gyakorlattal, és félrevezeti a felhasználókat.

A bizottság szerint az X nem felel meg a reklámok átláthatósági követelményének sem, mivel nem biztosít kereshető és megbízható reklámnyilvántartást, ehelyett hozzáférési korlátokat alkalmaz, amelyek nem teszik lehetővé a szükséges nyomon követést és kutatást az online hirdetések terjesztése által kiváltott esetleges kockázatok tekintetében.

A platform nem biztosít a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő hozzáférést nyilvános adataihoz sem, illetve adott esetben aránytalanul magas díjakat kér ezért cserébe.

Az előzetes megállapítások megküldését követően az X-nek lehetősége van arra, hogy a vizsgálati aktákban szereplő állításokra írásban adjon választ, illetve magyarázatot.

Amennyiben az Európai Bizottság előzetes megállapításai megerősítést nyernek, a brüsszeli testület meg nem felelésről szóló határozatot fogadhat el, ami a szolgáltató teljes világméretű éves forgalmának 6 százalékáig terjedő bírságot vonhat maga után, és kötelezheti a platformüzemeltetőt, hogy tegyen intézkedéseket a jogsértés megszüntetésére.