A Nascar új elektromos versenyautója

A Nascar versenyautók világában új fejezet kezdődik egy hangtalan, három elektromotoros, közel 1400 lóerős járművel, amely lokálisan zéró emissziós hajtáslánccal büszkélkedhet.

A Nascar sorozatban eddig megszokott hangos, belsőégésű motorok helyett most egy teljesen új koncepció került bemutatásra. Az amerikai autóversenyek egyik ikonikus szereplője, a Chevrolet, a Ford és a Toyota együttműködésében született meg az elektromos hajtású versenyautó, amely az ABB technológiáját használja. A jármű három villanymotorja összesen 1360 lóerős teljesítményre képes.

A versenyautó energiaellátásáról egy 78 kWh kapacitású akkumulátor gondoskodik, amely a módosított Next Gen kasztni alatt kapott helyet. Habár a menetteljesítmények és a hatótáv még ismeretlenek, a kormányzás, a felfüggesztés és a fékrendszer a hagyományos Nascar autókra jellemző megoldásokból ered.

A Nascar szervezet továbbra is kitart a belsőégésű motorok mellett, de egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a karbonlábnyom csökkentésére. Ebben az új fejlesztésű elektromos versenyautó is fontos szerepet játszhat a jövőben.

A versenyautó speciális Goodyear gumikkal van felszerelve, és a fékezéskor keletkező energia rekuperációs rendszer segítségével visszatáplálódik az akkumulátorba, ezzel is növelve a hatékonyságot.