Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt? Itt a tudomány válasza

Nem könnyű manapság jól aludni, életünkbe begyűrűzik a szorongás, minden olyan bizonytalan vagy legalábbis annak tűnik. Hol leszünk 5 vagy 10 év múlva? Egy robotot fogunk szolgálni, esetleg ő lesz a házastársunk? Magyarul beszélnek még gyerekeink, vagy már egy angollal kevert újmagyart a Marson? Ilyen kérdésektől hánykolódva izzadunk éjszaka ágyunkban a nyári melegben, ami hajnalban hűvösre vált, úgyhogy tüsszögni kezdünk. Gyere közel, kis illatos ágynemű és ölelj körbe minket, hogy még pihenhessünk reggelig, de mi ez? Nincs is illata! És a tapintása sem friss, a színe pedig ebben a hajnali derengésben is láthatóan szürkés. Nahát, hiszen csak másfél hete cseréltük le, hol az üdesége?

Sajnos meg kell, hogy súgjuk a mostanra tartogatott tragikus hírt: az ágyneműt nem havonta vagy kéthetente kell kimosni, hanem hetente. Ezt állapították meg az új tisztasági kutatások, amik alaposan felgöngyölítették a témát.

Órákat töltünk az ágyban, az ágyneműbe beleragadnak a láthatatlan, de lepergő bőrdarabkák, a kis szőrök és a testnedvek, olajok is beleivódnak a paplan-, párnahuzatba, a lepedőbe meg aztán pláne. Van por és atka és még állatszőr is lehet, ha van háziállatunk. A mosás viszont mindent és mindenkit elűz, csak a teregetés okozhat gondot, főleg ha nem kertes házban élünk.

Ha foltos az ágyneműnk, mosás előtt mindenképp kezeljük a foltokat folteltávolítóval. Nagyon erős foltok, mint a vér, a kávé és a vörös bor, gondosabb törődést igényelnek.

A lepedőt és a paplanhuzatot, ha foltos, az extra erős foltkiszedővel kell bedörzsölni, majd legalább egy éjszakát hagyni hatni a mosógépbe tétel előtt és magas hőmérsékleten mosni. Ha zsírfoltunk van, a mosogatószerrel is próbálkozhatunk.

Átlagosan koszos ágynemű esetén alacsony fokozaton és kímélően mossuk az ágyneműt.

Ne legyen csodás a takaró

Elkerüljük a puccos, de kényes ágyneműket, mert spéci kezeléssel nem fogjuk tudni elűzni az atkákat. Ha fehéríteni szeretnénk a lepedőt, a fehér a legjobb választás. Színfogó fehérítőt használjunk hozzá.

Érzékeny bőr esetén adhatunk egy kis ecetet a kímélő mosószerhez. Az öblítőt hanyagoljuk, vagy legalábbis ne mindig azzal mossunk, mert csökkentik az anyag légáteresztő és nedvszívó képességét.

Ha nincs kertünk, alacsony fokozaton szárítsuk szárító gépben az ágyneműt, így tartósabbá tehetjük az anyagot.

Forró vízben kell mosnunk, akkor is inkább alacsony hőfokon szárítsuk, hogy megóvjuk az anyagot.