Öt jel, amiből felismerhetjük a megbízhatatlan embereket

Általában akkor bízunk meg valakiben, ha jobban megismerjük, de vannak jelek, amelyek alapján előbb is felismerhetjük a megbízhatatlan személyeket.

Az első találkozás alkalmával néhány ember megbízhatónak tűnhet, míg mások kevésbé. Azonban vannak bizonyos jelek, amelyek segíthetnek felismerni, hogy egy személyben mennyire lehet megbízni. Ha valaki alig teremt szemkontaktust, az feszültséget és idegességet jelezhet, ami arra utalhat, hogy rejteget valamit.

A megbízhatatlan emberek gyakran kerülik a múltjukról való beszédet, helyette magánjellegű dolgokkal traktálnak másokat, hogy viszonzásul ők is megnyíljanak. Ha valaki hibázik, és másra mutogat, az is árulkodó jel lehet, hiszen ez azt mutatja, hogy nem hajlandó vállalni a felelősséget a saját tetteiért.

Az is jelzésértékű, ha valaki szívesen fogad segítséget, de ő maga ritkán vagy soha nem kínál segítséget másoknak, és ígéreteit sem tartja be. A megbízhatatlan személyek gyakran változtatják a történeteiket, hogy mindig ők maradjanak az áldozat szerepében.

Érdekes megfigyelés, hogy a kairói Amerikai Egyetem kutatói szerint a bizalmatlan üzletemberek által vezetett cégek nagyobb eséllyel maradnak fenn, mint azok, amelyeket túlzottan megbízó vezetők irányítanak. Ennek oka, hogy a bizalmatlanok nagyobb hangsúlyt fektetnek a hibaelkerülésre és óvatosabbak.

Ezeket a jeleket észben tartva könnyebb lehet felismerni a megbízhatatlan embereket, és megóvhatjuk magunkat a kellemetlen helyzetektől.