Amerikai csapat győzelme a magyar női vízilabda-válogatott ellen Kaliforniában

A magyar női vízilabda-válogatott 12–8-as vereséget szenvedett az Egyesült Államok csapatától a kaliforniai Stanfordban.

Az olimpiai kvótával rendelkező magyar csapat, amely egy hete ezüstérmet szerzett a görögországi Tetisz Kupán, nem tért haza Kalkiszból, hanem továbbutazott San Franciscóba. Itt tíz napig tartó közös felkészülés vette kezdetét az előző három olimpián diadalmaskodó amerikai csapattal. A pénteki mérkőzésen a magyar válogatott csapatkapitánya, Keszthelyi Rita három gólt lőve bizonyult a vendégek legjobbjának.

Mihók Attila és Cseh Sándor irányította együttes a következő összecsapásra magyar idő szerint szerda hajnalban kerül sor Berkeleyben, ahol ismét megmérettetik az amerikai csapattal. Az Egyesült Államok csapata februárban a dohai világbajnokság döntőjében is legyőzte a magyarokat.

Az Egyesült Államok és Magyarország közötti mérkőzés végeredménye 12–8 lett, a negyedek részletes eredményei pedig a következőképpen alakultak: 5–4, 3–1, 3–2, 1–1. A magyar gólszerzők között Keszthelyi három, Garda két, míg Leimeter, Parkes és Vályi egy-egy találattal járultak hozzá a csapat eredményéhez.

A párizsi olimpiára utazó 13 fős magyar női vízilabda-válogatott kizárólag világbajnoki ezüstérmes játékosokból áll. A kapuban Magyari Alda és Neszmély Boglárka, centerben Parkes Rebecca és Mahieu Geraldine, kapásoldalon Keszthelyi Rita, Gurisatti Gréta és Faragó Kamilla, a balkezes oldalon Leimeter Dóra, valamint jobbkezesként Vályi Vanda és Szilágyi Dorottya, bekkben Garda Krisztina, Rybanska Natasa és Horváth Brigitta alkotja a csapatot.

A válogatottat Cseh Sándorral együtt irányító Mihók Attila elmondta, az a tizenhárom játékos utazik, akik mind ott voltak a vb-ezüstnél, megvan a tapasztalatuk ezzel az edzői stábbal, tudják, mire számíthatnak, és hogy a stáb mire számít tőlük.

A keret éles bevetésen állt össze, mivel a csapat már túlvan egy hét közös edzőtáborozáson a kanadaiakkal, az athéni Thetisz Kupa négy összecsapásán, és még az elmúlt három olimpiát megnyerő amerikaiakkal több kétkapus edzésen, valamint egy hivatalos összecsapáson.

A tizenháromból kilenc játékos ott volt a tokiói bronzérem megszerzésénél, újoncként Faragó Kamilla, Neszmély Boglárka, Mahieu Geraldine és Horváth Brigitta szerepel első olimpiáján. Komolyabb ötkarikás rutinnal csupán Keszthelyi Rita és Garda Krisztina rendelkezik. Keszthelyi lesz az első magyar női vízilabdázó, aki a negyedik olimpiáján játszik, míg Garda Krisztina csatlakozik a háromolimpiás hölgyek táborához, mint például Drávucz Rita, Gangl Edina, Takács Orsolya és Szűcs Gabriella.