A töltött paprika és a töltött káposzta körüli viszály

A töltött paprika, mint nemzeti ételünk, a tévépaprikából, paradicsomból, rizzsel és sertéshússal készül, kevés fűszerrel, és általában főtt krumplival tálaljuk, kiváló nyári ebédnek számít.

A töltött paprika receptje a törököktől származik, és a görögökön, az egész Balkánon, az örményeken és ukránokon át, a románokon, lengyeleken és erdélyieken keresztül terjedt el. Magyarországra szerb, illetve rác közvetítéssel jutott el, és körülbelül 100-120 éve vált a magyar gasztronómia részévé. A magyar változat egyszerűségében különbözik a többi nemzet töltelékétől.

Egy történet szerint egy városi asszony, aki egy faluba költözött férjével, megpróbált kedveskedni a szomszédoknak egy nagy adag töltött káposztával, de a szomszédok nem értékelték a gesztust. A probléma az volt, hogy az asszony félreértette a töltelék arányait, és több rizst használt, mint húst, ami miatt a szomszédok úgy érezték, hogy az asszony sajnálja tőlük a húst, és ezért megsértődtek rá. Az eset óta a faluban minden háziasszony hangsúlyozza a lányának, hogy a töltött paprikánál az arányoknak egyharmad rizs és kétharmad hús kell, hogy legyen.

A töltött paprika olcsó és laktató étel, amelynek ízei egy nap állás után még jobban összeérnek.

: "Megutálták a fiatalasszonyt a szomszédai a töltött káposzta miatt – De hogy jön ide a töltött paprika?"