A magyarok nyári alvásproblémái és megoldásaik

A globális felmelegedés évente átlagosan 44 óra alvásvesztést okoz, ami különösen a magyarokat érinti súlyosan a nyári kánikula idején. A Magyar Alvás Szövetség és a JYSK összefogásának eredményeképpen számos tanácsot és megoldást kínálnak a nyári éjszakák pihentetőbbé tételére.

A kutatások szerint a magyarok fele rosszabbul alszik, mint az uniós átlag, és a nyári hónapokban ez a probléma még inkább fokozódik. A tokiói egyetem kutatói rámutattak, hogy a nappali minimumhőmérséklet 24,8 Celsius-fok feletti emelkedésekor egyre többen szenvednek alvási problémáktól, amelyek súlyos egészségügyi következményekkel járhatnak, mint például hangulatzavarok, szívbetegségek, elhízás, cukorbetegség és szívroham.

Alvásminőség javításának módjai

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint elengedhetetlen a következetes alvási rutin fenntartása, a mérsékelt nappali mozgás, az elalvás előtti étkezés korlátozása és a hűvös alvási körülmények megteremtése. A szakértő hangsúlyozza, hogy a lefekvés és az ébredés időpontjának következetessége is hozzájárul az alvás minőségének javításához.

A nyári hálószoba ideális hőmérséklete 18 és 20 fok között van, amit légkondicionálóval vagy ventillátorral, illetve napközbeni árnyékolással és speciális hálószobakellékekkel érhetünk el.

Segítség a kánikulai éjszakákra

A JYSK és a Magyar Alvás Szövetség által ajánlott eszközök a következők:

  • Szellőző ágyneműhuzat: A lélegző anyagokból készült huzatok, mint a szatén vagy a pamut, segíthetnek a nyári éjszakákon, és fontos, hogy magas hőfokon moshatók legyenek.
  • Hűtőpárna: A hűtőgéllel ellátott párnák segítenek a hő eloszlatásában és a testhőmérséklet csökkentésében.
  • Hűtő matracfedő: A hűsítő hatású matracfedők nem csak a matrac élettartamát hosszabbítják meg, hanem a hőmérsékletet is csökkentik.
  • Okosóra: Az okoseszközök és applikációk segíthetnek az alvási ciklusok monitorozásában és az alvászavarok okainak felfedezésében, bár lefekvés előtt korlátozni kell az elektronikus eszközök használatát.
  • Szemmaszk: A hajnali fények kizárásával és a melatonin termeléséhez szükséges sötétség biztosításával több órányi alvást nyerhetünk.