A Bikini együttes nevének eredete

Sokakat foglalkoztatott már a kérdés, hogy honnan ered a Bikini együttes neve, és most Németh Alajos Lojzi, a zenekar alapítója elárulta a titkot a Hogy volt?! – Nyári emlékek című műsorban.

Németh Alajos Lojzi, a Bikini együttes alapítója, a Hogy volt?! – Nyári emlékek című műsor vendégeként mesélt gyermekkori nyaralásokról és a zenekar nevének eredetéről. A Máté Péter-díjas zenész, aki a Duna televízió nyári műsorának első vendége volt, nagycsaládban nőtt fel, és a vakációkat gyakran töltötték a börzsönyi nyaralójukban. A zene iránti szenvedély már korán megmutatkozott benne, hiszen bátyjával gyakran látogattak hangszerboltokba, és zenei karrierről álmodoztak.

A zenei álmok hamar valósággá váltak, hiszen Németh Alajos Lojzi a Zeneakadémia Bartók konzervatóriumának jazz tanszakát végezte el, és már 17 és fél évesen bekerült az Interbrass együttesbe, majd a Mini basszusgitárosaként folytatta pályafutását. 1982-ben pedig az ő ötlete nyomán jött létre az Ős-Bikini.

A Bikini együttes nevének eredetéről Németh Alajos Lojzi elmondta, hogy bár sokan a női fürdőruhára asszociálnak, a valóságban a névválasztás ennél komolyabb hátterű. Nagy Feróval közösen kerestek egy »b« betűvel kezdődő nevet, és így esett a választásuk a Bikini névre, ami a Bikini-szigetre utal, ahol az amerikaiak atomkísérleteket végeztek. A név mögötti gondolat az volt, hogy ha a patkány túléli az atomrobbantást, akkor a zenekar neve is túlélje a korokat.

Németh Alajos Lojzi a műsorban említést tett arról is, hogy számos szép emléket őriz az ORI által szervezett koncertekről és turnékról. Számára az igazi pihenés a tengerparton való időtöltést jelenti, különösen a horvát Kvarner-öböl a kedvence. A teljes beszélgetés a Médiaklikken keresztül 60 napig megtekinthető.

A Hogy volt?! – Nyári emlékek sorozat következő részeiben többek között Debreczeni Ferenc, Takáts Tamás, Földes László, művésznevén Hobo, és Szulák Andrea mesélnek majd saját nyári élményeikről.