Generációk csatája várható az Európa-bajnokságon

A 2016-os döntő szereposztásában megismétlődik a Portugália–Franciaország párharc pénteken este a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, Hamburgban. A mérkőzés különlegessége, hogy a generációk csatáját Cristiano Ronaldo és Kylian Mbappé jelenléte is fémjelzi.

A nyolc évvel ezelőtti fináléban a portugálok diadalmaskodtak, annak ellenére, hogy csapatkapitányukat, Ronaldót korán elvesztették sérülés miatt. A mostani összecsapás előtt mindkét válogatott támadószekciója visszafogott teljesítményt nyújtott, a portugálok ötször, a franciák háromszor voltak eredményesek a torna során. A franciák védelme viszont csak egyetlen gólt engedett be eddig, ami büntetőből született.

A két nemzet közötti minőségi különbség nem kérdéses, hiszen mindkét oldalon világsztárok találhatók, mint például az ötszörös aranylabdás Ronaldo és a világbajnok Mbappé, akik a csapatkapitányi karszalagot viselik. Mindazonáltal egyikük sem tudott még igazán kibontakozni az Európa-bajnokságon; Ronaldónak még gólja sincs, Mbappé pedig egyetlen találattal büszkélkedhet, és sérülése miatt maszkban kénytelen pályára lépni.

A két válogatott legutóbbi találkozóján, amely a magyarok csoportjában zajlott, 2–2-es döntetlen született, három büntetőgóllal. A portugál szövetségi kapitány, Roberto Martínez szerint csapata összeszedett és készen áll a küzdelemre, míg Didier Deschamps, a franciák mestere hangsúlyozza a minőséget és a tehetséget, amely több válogatottra is jellemző.

A statisztikák szerint a két csapat 28 alkalommal mérte össze erejét, ebből 19-szer a franciák, hatszor a portugálok kerültek ki győztesen. Ronaldo és Mbappé eddigi négy közvetlen párharcában a portugál sztár 5–0-s gólkülönbséggel veretlen.

A franciák nem számíthatnak az eltiltott Adrien Rabiot-ra, a portugálok pedig több játékosukat is sárga lap veszélyezteti. A mérkőzést 21 órakor kezdik Hamburgban, az M4 Sport élőben közvetíti, és az angol Michael Oliver lesz a játékvezető. A győztes a német–spanyol párharc továbbjutójával találkozik az elődöntőben.

A várható kezdőcsapatok:

  • Portugália: Diogo Costa – Joao Cancelo, Pepe, Rúben Dias, Nuno Mendes – Bruno Fernandes, Joao Palhinha, Vitinha – Diogo Jota, Ronaldo, Bernardo Silva
  • Franciaország: Maignan – Koundé, Saliba, Upamecano, Hernández – Kanté, Tchouaméni, Griezmann – Dembélé, Thuram, Mbappé