"Visszatérek, mint a függetlenség napja" – A leszbikus gyilkos hét férfival végzett egy év alatt, állítása szerint önvédelemből

Az 1956. február 29-én született Aileen Wuornos története sokkolta Amerikát, és a mai napig intenzív érdeklődés övezi személyét és bűncselekményeit. Gyermekkori traumái és a társadalommal szembeni küzdelme tragikus életútjához vezetett, amely során hét férfit ölt meg Floridában.

Az amerikai nő élete már kezdetektől nehézségekkel teli volt. Születésekor édesapja börtönben ült gyermekmolesztálásért, és sosem ismerte meg őt, édesanyja pedig elhagyta Aileent és testvérét, Keith-t, amikor a lány négyéves volt. Nagyszülei nevelték őket, akik közül a nagyapa testileg és szexuálisan is bántalmazta Aileent. Tizennégy éves korában teherbe esett, állítása szerint testvére volt a gyermek apja, akit később örökbe adtak. Fiatalon prostituáltként kezdett dolgozni, és többször került börtönbe különböző bűncselekmények miatt.

Wuornos 1989-ben kezdte gyilkossági sorozatát, amely során hét férfit ölt meg egy év alatt. Az első áldozat egy bolt tulajdonos volt, akit korábban nemi erőszakért már elítéltek. Wuornos azt állította, hogy önvédelemből cselekedett. Letartóztatását követően a bíróság hat esetben találta bűnösnek, és halálra ítélték. Wuornos 2002-ben méreginjekcióval halt meg, választva ezt a kivégzési módot a villamosszék helyett. Utolsó szavai a börtönben megtért gyilkosnak: "Azt szeretném mondani, hogy sziklával hajózom, és visszatérek, mint a függetlenség napja, Jézussal, június 6-án, mint a filmben. Nagy anyahajó, meg minden. Visszajövök!"

Ügye számos vitát váltott ki, és sokan úgy vélték, hogy Wuornos áldozat volt egy kegyetlen társadalomban. Élete és bűncselekményei több film alapjául is szolgáltak, köztük a A rém (Monster) című 2003-as film, amelyet Patty Jenkins rendezett, és amelyben Charlize Theron alakította Wuornost. Theron alakítását Oscar-díjjal jutalmazták, és a film széles körű elismerést kapott. A produkció mélyreható portrét festett Wuornosról, és bár a cselekmény a gyilkosságokra és azok következményeire koncentrált, a film hitelesen ábrázolta Wuornos gyilkosságait és a rendőrségi nyomozást.