A világ legnehezebb repülni képes madara

Az állatvilágban számos rekordot tartanak számon, és az IFLScience most a legnehezebb repülni képes madárról, a kori-túzokról számolt be.

A kori-túzok, más néven óriás túzok, a hímek esetében akár a 11-19 kilogrammos súlyt is elérheti, szárnyfesztávolságuk pedig nagyjából 2,75 méter lehet. A nemi különbségek jelentősek, mivel a nőstények súlya nagyjából fele akkora, mint a hímeké. A Guinness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb hitelesített példányt, amely 18,14 kilogrammot nyomott, 1936-ban lőtték le Dél-Afrikában, és azóta nem találtak nála nagyobb egyedet.

Ezek az állatok elsősorban Dél- és Kelet-Afrikában élnek, és idejük nagy részét a talajon töltik, ahol táplálékot keresnek. Étrendjük igen változatos, rovaroktól kezdve a hüllőkön át a kis rágcsálókig, valamint magvak és bogyók is szerepelnek benne.

A második helyen a legnehezebb repülő madarak között a túzok áll, melynek súlya 6-18 kilogramm között mozog. Érdekes összehasonlítani őket a világ legsúlyosabb, repülni nem képes madarával, a dél-afrikai struccal, amely közel tízszer nehezebb, mint a kori-túzok, súlya elérheti a 156 kilogrammot.