Kevin Spacey életműdíjat kap Olaszországban

Az olaszok életműdíjjal ismerik el Kevin Spacey munkásságát, akit korábban szexuális zaklatási ügyek miatt Hollywoodban száműztek. A díjátadóra Taorminában kerül sor, ahol a kétszeres Oscar-díjas színész előadást is tart.

Kevin Spacey, akit szexuális zaklatási ügyek miatt korábban Hollywoodban persona non grata-ként kezeltek, Olaszországban életműdíjjal tüntetik ki. A Hollywood Reporter értesülései szerint az Italian Nation Awards elismerését korábban olyan neves színésznők kapták meg, mint Gina Lollobrigida vagy Claudia Cardinale. A díjátadó ünnepség Taorminában lesz, ahol Spacey maga is részt vesz és előadást tart a taorminai görög színházban.

A szervezők, Michel Curatolo és Marco Fallanca szerint Spacey "egy időtlen nagyság mind a film, mind a színház terén", és megérdemli, hogy visszakapja a karrierjét. Az olaszok korábban is támogatták a színészt, 2022-ben például a torinói Olasz Nemzeti Filmmúzeum hívta meg mesterkurzust tartani, és a vászonra is egy olasz film, a Franco Nero által rendezett The Man Who Drew God révén tért vissza.

Spacey 2018-ban került a Metoo-botrány középpontjába, amikor többen is szexuális zaklatással vádolták meg. Hollywood gyorsan reagált: eltávolították a Kártyavár című sorozatból, és a A világ összes pénzé című filmjében szereplő jeleneteit újraforgatták más színésszel. Habár az amerikai és a londoni bíróság eddig ártatlannak találta, további eljárások várnak rá, köztük egy 2025-ben esedékes polgári per.