Az ÁSZ csatornafedelek szintbeli helyzetét vizsgálta

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a "Értéket a pénzünkért" szlogennel indított új típusú ellenőrzéseket, melyek során egy frissen felújított útszakasz csatornafedeleinek szintbeli helyzetét ellenőrizték.

Az ÁSZ közleménye szerint gyakori probléma, hogy az új vagy felújított útszakaszokon a csatornafedelek nem az út szintjében helyezkednek el, ami bosszúságot, balesetveszélyt és anyagi kárt okozhat az autósoknak. Az ÁSZ a tervezéstől a kivitelezésig áttekinti a folyamatokat, hogy megvizsgálja, vajon a közpénzt megfelelő gondossággal költötték-e el, és érvényesül-e az "értéket a pénzünkért" elve.

A Budapest XV. kerületében, a Rákospalotai Körvasút sor Kolozsvár utca és Rákos út közötti szakaszán végzett útburkolat-felújítás ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy a műszaki átadáskor észlelték a szintbeli eltéréseket, de a kijavításra nem szabtak ésszerű határidőt. A hibát csak az ÁSZ ellenőrzési szándékáról való tudomásszerzést követően javították ki.

Az ÁSZ szerint a rossz minőségű végeredményhez nemcsak a kivitelezői hanyagság, hanem a megrendelő intézmények gondosságának hiánya, a minőségi paraméterek meghatározatlansága és az átadás-átvétel szabályozatlansága is hozzájárulhatott.