A digitális eszközök hatása a gyermeki hisztire

A digitális eszközök használata nem ajánlott a gyermeki hisztik kezelésére, mivel hosszú távon súlyosbíthatják az érzelemszabályozási problémákat – állapította meg az ELTE Etológiai tanszékének kutatása.

A gyerekek könnyen elcsábulnak a digitális tartalmak által, ami első pillantásra hatékony megoldásnak tűnhet a szülők számára a dührohamok leállítására. Azonban egy friss magyar-kanadai kutatás rámutat, hogy a digitális eszközökkel nyugtatott gyerekek nem tanulják meg megfelelően kezelni az érzelmeiket, ami későbbi érzelemszabályozási nehézségekhez vezethet.

A vizsgálat szerint ezek a gyerekek gyengébb indulatkezelési képességeket mutatnak, és a digitális eszközök használata negatívan befolyásolja a figyelem szabályozását is. A probléma gyökere abban rejlik, hogy ha a gyermek figyelmét folyamatosan külső ingerek kötik le, akkor nem tanulja meg, hogyan irányítsa azt saját maga.

Konok Veronika, a tanulmány első szerzője hangsúlyozza, hogy a szülőknek nem szabad elkerülniük azokat a helyzeteket, amelyek frusztrálhatják a gyermeket, és a gyerekeknek meg kell tanulniuk kezelni a negatív érzelmeiket. "A dühkitörések és hisztik a gyermeki lét velejárói, azonban az, hogy a szülők hogyan kezelik ezeket, hatással lehetnek a gyermek érzelmi fejlődésére" – mondta Konok Veronika.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a szülők segítsék gyermekeiket a nehéz helyzetekben, segítsenek nekik felismerni és kezelni érzelmeiket. Egy lehetséges módszer, ha a szülő visszatükrözi a gyermek érzelmeit, és megpróbálja megfogalmazni, mi okozhatja a gyermek frusztrációját. Ezáltal a gyermek megtanulja felismerni saját érzelmeit, ami előfeltétele annak, hogy képes legyen azokat szabályozni is.

Fontos, hogy a szülők is megfelelő támogatást kapjanak, hogy képesek legyenek kezelni ezeket a kihívásokat. Új terápiás és tanácsadási módszerek kidolgozása, valamint a szülők tudatosítása arról, hogy a digitális eszközök csak rövid távú megoldást nyújtanak, hosszú távon pedig tovább súlyosbíthatják a problémákat, elengedhetetlen lépések lehetnek.