A magyarországi gépjárműpiac fellendülésének jelei

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete adatai szerint, január kivételével, az idei év első félévében minden hónapban több személyautót regisztráltak Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, ami pozitív kilátásokat vetít előre a piac számára.

Az idei év első hat hónapjában a személyautók regisztrációjának száma jelentős, közel 12 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest, összesen 63 331 autót regisztráltak. Az SUV-k iránti érdeklődés továbbra is magas, a B-SUV kategória vezeti a regisztrációkat. Az elektromos autók terén is jelentős, 59,6 százalékos növekedést tapasztaltunk, bár ezek a járművek a teljes piacnak csak 7,4 százalékát teszik ki. A kishaszonjárművek piaca szintén erősödött, 25,7 százalékos növekedéssel. Ezzel szemben az autóbuszok regisztrációja drámai, 64,9 százalékos csökkenést mutatott, ami aggodalomra ad okot a magyar autóbuszállomány öregedése miatt. A motorkerékpárok piaca is növekedést mutatott, 11,2 százalékkal több motorkerékpárt regisztráltak, mint az előző évben. A használt autók piacán minimális, fél százalékos növekedés figyelhető meg, ami pozitívum, tekintettel a magyar gépjárműpark átlagéletkorára.

A piac részletes alakulása

A gépjárműpiac fellendülését több tényező is elősegíti, mint például a vonzó ajánlatok, a csökkenő kamatok és a javuló ellátási láncok. Az SUV-mánia továbbra is tart, a városi terepjárók a legnépszerűbbek, és a regisztrált autók több mint negyedét teszik ki. Az elektromos autók piacának növekedésében szerepet játszik a megújult elektromos autó támogatás és az egyre több megjelenő elektromos modell.

Kihívások és lehetőségek

Bár a kishaszongépjárművek piaca növekedést mutat, a nagyhaszonjárművek és autóbuszok terén még nem következett be jelentős fellendülés. A közösségi közlekedés járműparkjának frissítése kiemelt jelentőségű a fenntarthatósági célok és a növekvő igények miatt. A közúti pótkocsik regisztrációjának csökkenése a szállítmányozási és logisztikai ágazatban tapasztalható bizonytalanságot jelezhet.

Összegzés

Összességében a magyarországi gépjárműpiac pozitív irányba mozdult el 2024 első felében, különösen a személyautók és kishaszonjárművek terén. Az elektromos autók piaca is dinamikusan bővül, bár európai és globális összehasonlításban még mindig alacsony a részesedésük. A motorkerékpárok piaca is növekedést mutat, ami a járművek népszerűségét tükrözi. A használt autók piacának minimális növekedése mellett a jelentősen több új személyautó regisztrációja pozitív jel a magyar gépjárműpark megújulása szempontjából.

: Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete