Szabó András életet mentett a repülőn és kitüntetést kapott

Szabó András, a Szegedi Tudományegyetem hatodéves orvostanhallgatója életet mentett egy repülőút során, és ezért dékáni dicséretben részesült az egyetem diplomaosztóján. A hódmezővásárhelyi fiatalember egy Gran Canariára tartó járaton segített egy epilepsziás rohamot kapott utason, aminek köszönhetően a beteg életét sikerült megmenteni.

Szabó András egy cochleáris implantációval kapcsolatos konferenciára utazott, amikor a repülőgépen a segítségkiáltásokra ébredt. A pánikba esett utasok között ő volt az, aki azonnal cselekedett, és a légiutaskísérők felhívására orvosi segítséget nyújtott.

Az orvostanhallgató az egyetemen tanult ABCDE-vizsgálatot alkalmazva megállapította, hogy a páciens légúti akadálytól szenved, és a szaturációja sem volt megfelelő. A repülő személyzetének segítségével az orvosi táskát használva végezte el a szükséges vizsgálatokat. Szabó András a helyzet súlyosságát felmérve úgy döntött, hogy a repülőnek sürgősen le kell szállnia, így a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren a beteget átadta a mentőknek.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának 2024. június 27-i diplomaosztóján Szabó András nemcsak a diplomáját vehette át, hanem Prof. Dr. Lázár György dékántól dékáni dicséretet is kapott. Az orvosi hivatástudat már hallgatóként is megmutatkozott benne, hiszen korábban, még egyetemi felvételje előtt uszodamesterként dolgozott, és akkor is találkozott hasonló vészhelyzettel.

Szabó András jövőbeli tervei között szerepel, hogy az aneszteziológia és intenzív terápia szakágon szeretne továbbtanulni. Már fel is vették rezidensnek az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetbe, ahol korábban segédápolóként is dolgozott. Tanulmányi és kutatási tevékenysége kiemelkedő, több tudományos diákköri konferencián is elismeréseket szerzett. Szabó András a Szegedi Tudományegyetemen kíván maradni, és itt szeretné kamatoztatni tudását.