Vidéki cukrászdák milliós támogatást igényelhetnek

Keddtől kezdődően a vidéki cukrászdák számára elérhetővé válik egy egymillió forintos vissza nem térítendő támogatás, amelyet eszközbeszerzésre és fejlesztésre használhatnak fel.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatása alapján a vidéki vendéglátóhelyek számára létrehozott turisztikai támogatási konstrukció második üteme indul, melynek keretösszege 800 millió forint. Országszerte közel nyolcszáz vidéki cukrászda élhet ezzel a lehetőséggel a július 2. és augusztus 1. közötti időszakban.

Az első ütem során már 1600 vidéki étterem nyújtotta be pályázatát, és a következő hónapokban további vendéglátóhelyek, mint például zenés-táncos szórakozóhelyek, alkalmi vendéglátó üzletek, kávézók, büfék, italüzletek és bárok is sorra kerülnek.

A "Vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése" című program keretében a cukrászdák korszerű konyhatechnológiákra, energiahatékony és gazdaságos üzemelést elősegítő fejlesztésekre, valamint a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközökre vagy készletekre pályázhatnak. A támogatásokat akár egy nagyobb beruházáshoz is felhasználhatják a vállalkozások.

A turizmus ágazatának digitalizációját is támogatva, a jelentkezési folyamatot egyszerűsítették, így minimális adminisztráció mellett, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerén keresztül indítható a pályázat. Az NTAK ügyfélszolgálata is segítséget nyújt a jelentkezőknek, a felhívás pedig a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el.

Az MTÜ közleménye szerint az első szakaszban pályázatot benyújtó 1600 vidéki étterem közül 93 százalék eszközbeszerzésre, míg a fennmaradó 7 százalék energiahatékonyság növelésére kívánja felhasználni a támogatást. Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója kiemelte, hogy a pályázat megnyitása óta nőtt az adatszolgáltató éttermek száma az NTAK felé, illetve a cukrászdák és a büfék adatküldési aránya is emelkedést mutat. A vezérigazgató hozzátette, hogy a pályázat célja volt a szektor digitalizációjának erősítése és a szereplők aktívabb digitális megoldások használatának ösztönzése.

A vidéki cukrászdák számára megnyitott pályázati szakasz a második eleme a kormány átfogó, a vidéki gazdaság élénkítését és 13 ezer vidéki vendéglátó-üzlet működési stabilitását támogató programjának, melynek összkeretösszege 13 milliárd forint. Az MTÜ közleményében olvasható, hogy a program segítségével mérséklődhet a hazai turizmus területi koncentrációja következtében a szektort, azon belül a vidéki szolgáltatókat érintő relatív versenyhátrány.