Elképesztő, milyen sokat érnek a magyar földek

A magyar állam újra jelentős mennyiségű földterületet bocsát árverésre, összesen közel 20 ezer hektárt a július 1. és július 12. között lebonyolítandó földárveréseken. Hogy ezzel ki járhat a legjobban, az nem teljesen világos, de a kormány szándéka, hogy a kis- és közepes gazdálkodókat támogassa. Tavaly átlagosan 2,064 millió forintba került egy hektár termőföld, ám az idén még ennél is drágább lehet.

A hirdetmények alapján 10 hektárt (100 ezer négyzetmétert) meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Például 526 millió forintért induló licittel egy 116 hektáros csorvási földet kínálnak, amelyből 115 hektár a szántó és egy hektár az erdő.

Az Agrárminisztérium kommunikációja szerint a mostani földárveréssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását kívánja támogatni.

A meghirdetett területekre bárki tehet ajánlatot, de a rendszerváltás után a birtokstruktúra szétaprózottá vált. A gazdaságok Magyarországon sok esetben még ma is nem a legideálisabb egybefüggő, hanem széttagolt területet művelnek.

„Ezen az elaprózottságon földcserékkel is lehetne javítani, az ilyesmit azonban – hiába buzdítja erre az állam – a magyar gazda Pató Pál úr óta nem sieti el. Még akkor sem, ha a koncentráltabb területen nagyobb profitot tudna termelni”.

Jó üzlet a bérleti szerződés

Termelési és profitszempontból a termőföld bérleti díja sem elhanyagolható tényező, sok olyan földet árvereznek, amelyekre élő haszonbérleti szerződés vonatkozik – ezeket csak a lejártuk után vehetik használatba az új tulajdonosok.

Némelyik bérleti szerződés már októberben lejár, de például egy Mátételke határában lévő, 98 hektáros ingatlant – amelyből 97 hektár szántó – 2029-ig bérli a Bácsalmási Agráripari Zrt. Ennek közel 356 milliós kikiáltási ára sem csekély, de a rekorder az Ebes településnél 1,529 milliárdért hirdetett 147,6 hektáros szántó, amit 2030-ig bérli a Kösely Zrt.

Van ennél is hosszabb bérleti szerződés, az Emőd határában 664 millió forintért meghirdetett 97 hektáros, vegyes használati ágú területet 2037-ig bérli a „Gazda” Mezőgazdasági Szövetkezet.

Milliókba kerülhet egy hektár föld

A mezőgazdasági terület az ország területének 55 százalékát teszi ki, a szántóföldek nagysága pedig 4,2 millió hektár. Ehhez képest a mostani 20 ezer hektár nem tűnik soknak, de egy átlagos nagyságú gazdaság felől nézve így is rengeteg termőföldről van szó.

A várható bevétel szintén nem elhanyagolható: a legfrissebb termőföldpiaci elemzés, az OTP Termőföld Értéktérképe szerint tavaly átlagosan 2,064 millió forint volt egy hektár, ezzel számolva 41 milliárd 280 millió forintra tehet szert az állam. Arra számítanak, hogy az idei átlagár már ennél is valamivel magasabb lehet, az állami földek kikiáltási ára pedig a piaci árnál nagyobb, esetenként 10 százalékkal is magasabb szokott lenni.