Korrupciós vizsgálat a Thales hadiipari vállalatnál

Európa egyik vezető hadiipari vállalata, a francia Thales ellen indult korrupciós vizsgálat, amely több országban is érintett, és elsősorban a brazíliai fegyvereladásokkal kapcsolatos.

A francia, holland és spanyol rendőrség a héten házkutatásokat hajtott végre a Thales vállalat irodáiban, a külföldi, különösen a brazíliai fegyvereladásokkal összefüggő korrupció gyanúja miatt. A vizsgálatokat két különálló nyomozás indította el, az egyik 2016 végén kezdődött, a másik pedig 2023 júniusában.

Az első nyomozás a tengeralattjárók eladásával és egy brazíliai haditengerészeti támaszpont építésével kapcsolatos, ahol külföldi tisztségviselők megvesztegetésének, bűnszövetkezésnek és pénzmosásnak a gyanúja merült fel. A második vizsgálat hasonló bűncselekményekre, katonai és polgári felszerelések külföldi értékesítésével kapcsolatban irányul. A Thales vállalat nem válaszolt az AFP kérdéseire a témában.

A Thales korábban egy 2008-as megállapodás keretében vállalta négy Scorpene tengeralattjáró szállítását Brazíliának, amelyek közül hármat már leszállított. Emellett a vállalat malajziai tengeralattjáró-üzletágát is korrupció gyanúja miatt vizsgálják, annak ellenére, hogy a Thales hosszú múltra tekint vissza, egészen 2002-ig.

A Thales korrupciós ügyei azonban nem érnek véget itt, a nyomozók szerint a megvesztegetés egy Indiával kötött szerződésben is szerepet játszhatott, ahol a vállalat felelős volt az indiai Mirage vadászrepülőgép-flotta felújításáért.