Érdemes most ingatlant vásárolni? És ha igen, akkor hol? - Itt a szakértő válasza

Nagyban megnehezíti az ingatlanok eladását, hogy a tulajdonosok nincsenek tisztában a valós piaci folyamatokkal. Valóban elképesztően túlárazottak a hazai ingatlanok? Igen is, meg nem is - adta meg a választ az általunk kérdezett szakértő.

Hiába volt tapasztalható valamennyi élénkülés a hazai ingatlanpiacon, a túlárazottság jelentősen hátráltatja az eladást. Az ingatlanok felülértékelése nem csökken, sőt, az állami támogatások hatására még merészebbé váltak az eladók. Sokan az online felületeken olyan árakon hirdetnek, amelyek nem tükrözik a piaci helyzetet, és az érzelmi kötődésüket is beárazzák az ingatlanokba.

Pátkai Zsolt, az Otthon Centrum franchise partnere szerint a magánhirdetések döntő többsége akár 20-30 százalékkal is magasabb áron kínálja az ingatlanokat a reális piaci árnál, különösen az agglomerációban és a Balaton környékén. A belvárosi ingatlanok esetében ez az arány kisebb, ott 10-15 százalékos túlárazottságról beszélhetünk.

Az eladók gyakran a világjárvány idején megváltozott helyzetből indulnak ki, amikor sokan költöztek az agglomerációba és a Balaton környékére. Azonban a helyzet megváltozott, és már nem tartják annyira vonzónak ezeket a helyeket. Az eladók az inflációt is bele akarják számolni az árba, ami nem feltétlenül reális, mivel az ingatlanpiac árváltozásai nem követik szorosan az inflációt. Az árakat több tényező befolyásolja, mint például a kereslet és a kínálat viszonya. Jelenleg 28 százalékkal több az eladó ingatlan az agglomerációban és a Balaton környékén, mint tavaly, ami kínálati piacot eredményez.

A teljes hazai ingatlanpiac nem túlárazott, sok ingatlannak csökkentették az árát tavaly óta. Kivételt képez az agglomeráció, a Balaton, Budapest, valamint Debrecen és Sopron környéke. Debrecen az ipari beruházások miatt, Sopron pedig a határ közelsége miatt vált vonzóvá. Sopronban, hasonlóan a legjobb budai kerületekhez, Balatonfüredhez és Tihanyhoz, még a 2008-as válság idején sem csökkent az ingatlanok értéke.