Hatnapos munkahét és erdőtüzek Görögországban

Görögországban a munkavállalók és a szakszervezetek ellenállása ellenére a kormány hatnapos munkahét bevezetését határozta el, amelyet a népességfogyás és a szakképzett munkaerő hiányával indokolnak, miközben az ország több részén erdőtüzek pusztítanak.

A görög kormány, amely a vállalkozásokat és a növekedést helyezi előtérbe, úgy véli, hogy a demográfiai kihívások és a szakképzett munkaerő hiánya miatt nincs más választás, mint a hatnapos munkahét bevezetése. A The Guardian szerint a munkavállalók azonban éppen az ellenkezőjét szeretnék, és a döntés a termelékenység növelését célozza meg. A munkaügyi szakszervezetek által kritizált 48 órás munkahét hétfőtől lép életbe.

Akis Sotiropoulos, az Adedy köztisztviselők szakszervezetének végrehajtó bizottságának tagja szerint a döntés értelmetlen, különösen annak fényében, hogy más országokban éppen a rövidebb, négynapos munkahetet vezetik be. Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök és vállalkozásbarát kormánya a népesség csökkenését és a szakképzett munkaerőhiányt nevezte meg a kezdeményezés indokaként, amelyet egy "ketyegő időzített bombának" is nevezett. Becslések szerint az elmúlt évtizedben mintegy 500 ezer fiatal és képzett görög hagyta el az országot.

A hatnapos munkarend csak bizonyos magánvállalkozásokra vonatkozik majd, és lehetőséget biztosít az alkalmazottaknak, hogy napi két órával többet dolgozzanak, vagy egy nyolcórás műszakot hosszabbítsanak meg, amit 40 százalékos pótlékkal honorálnak. Mitsotakis szerint a jogszabály munkavállalóbarát és növekedésorientált, és Görögországot összhangba hozza Európa többi részével.

A változások azonban heves vitát váltottak ki, és a kritikusok szerint a munkahelyi ellenőrzések hiánya miatt a munkaadók dönthetnek a hatodik munkanap szükségességéről. Az ellenzők, akik már az utcákon is tiltakoztak, úgy vélik, hogy a reform a rugalmasság nevében csökkenti a jogi védelmet és a munkavállalók jogait. A szakszervezetek erejének csökkenése, amely a pénzügyi válság idején bevezetett megszorító intézkedések következménye, részben tette lehetővé az intézkedést. A szakszervezetek szerint a túlórák lehetővé teszik a munkáltatók számára, hogy visszatartsák a további munkaerő felvételét.

Mindeközben a turistaszezon beindulásával párhuzamosan erdőtüzek pusztítanak Görögország legnagyobb szigetein, ezért a hatóságok kénytelenek voltak több helyen evakuálást elrendelni, hogy megvédjék a lakosságot és a turistákat. Hétfő este Kos szigetén, Kardamena faluban arra kérték a helyieket és a látogatókat, hogy hagyják el otthonaikat és szállásaikat. Az Egyesült Királyság görögországi nagykövetsége is figyelmeztette állampolgárait, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait.

Az elmúlt két hétben Görögország több száz tűzesettel küzdött meg, a perzselő hőség és az erős szél tovább nehezítette a tűzoltók munkáját. Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök hétfőn tartott kabinetülésén hangsúlyozta, hogy az idei nyár különösen veszélyes lesz az erdőtüzek szempontjából. Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden akár 38 Celsius-fokot is mérhetnek a szárazföldön, míg Kréta szigetén 36 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható. Krétán Heraklion térségében újabb tüzek ütöttek ki, míg Híosz szigetén hétfőn kezdődött tűzvész még mindig több helyen ég. A helyi tűzoltóság némi sikert ért el Híoszon, de öt tűzoltó és egy önkéntes megsérült a lángok elleni harcban.

A múlt hétvégén Athén közelében három nagy tűzeset történt, de szerencsére viszonylag gyorsan sikerült megfékezni őket. Ennek ellenére néhány ház leégett. Serifosz szigetén is jelentős károkat okozott egy másik tűzeset, amely főként a déli részen pusztított.