Egyre több beteg fordul a magánellátók felé

A Prémium Egészségpénztár felmérése szerint a betegek egyre nehezebben férnek hozzá az állami egészségügyi ellátáshoz, ezért kénytelenek magánorvosi kiadásokba fordulni. A pénztár és az NN Biztosító által készített kérdőív adatai alapján a válaszadók közel fele nem tapasztalt jelentős életszínvonal-változást, míg egyharmaduk életkörülményei romlottak az elmúlt év során.

Az előző évhez képest kevesebben csökkentették a magánorvosi ellátásra szánt összeget, idén már csak 23 százalékuk tett így, míg 44 százalék többet költött magánellátásra, 54 százalék gyógyszerekre, és 73 százalék fogorvosi kezelésekre. A megkérdezettek 41 százaléka úgy nyilatkozott, hogy gyakorlatilag semmin sem tudott spórolni.

A magánorvosi kiadások elkerülésére törekvő betegek száma csökken, mivel egyre nehezebben jutnak hozzá az állami egészségügyi szolgáltatásokhoz: tavaly még 54 százalékuk jelezte ezt a problémát, idén már 64 százalékuk. Ezzel szemben kevesebben vannak azok, akik az állami ellátás felé fordulnak, mivel nem tudják megfizetni a magánorvosi szolgáltatásokat; ez az arány 30 százalékról 20 százalékra csökkent.

A magánegészségügyi szektorban a Prémium Egészségpénztár tagjainak 82 százaléka érzi úgy, hogy az egészségpénztári tagság és az évi akár 150 ezer forintos szja-visszatérítés segíti egészségük megőrzését. Továbbá 37 százalékuk csak az egészségszámlájukról történő finanszírozás révén tudott szolgáltatást igénybe venni. A válaszadók 88 százaléka örülne, ha a munkáltatójuk a SZÉP kártyához hasonlóan az egészségszámlájukra is fizetne.