Új városrész épül a Duna partján

Budapesten a 13. kerületben a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia kezdeményezésére megkezdődött egy új városrész, a Marina City építése, amely az Újpesti-öböl elhanyagolt ipari zónájában kap helyet és Európa legnagyobb rozsdaövezeti beruházásai közé tartozik.

A rozsdaövezetek olyan városi területek, amelyek korábban ipari, raktározási vagy vasúti infrastruktúra célját szolgálták, de mára kiürültek és elveszítették funkciójukat. Ezek a területek a város többi részével szoros kapcsolatban állnak, így új rendeltetésükkel be tudják gyógyítani a városszövet sebeit.

A kormány 2023 tavaszától kezdte meg a rozsdaövezeti kijelöléseket, amelyek kiemelt nemzetgazdasági beruházásként valósulhatnak meg, és az építési engedélyek megszerzése egyszerűbbé válik. Emellett a rozsdaövezeti területeken épülő új lakások esetében 5%-os áfakulcsot vezettek be, amely visszaigényelhető, jelentős megtakarítást jelentve a vásárlóknak.

A rozsdaövezeti fejlesztések hosszú távú tervezésre adnak lehetőséget, és a kedvezményes áfakulcsnak köszönhetően vonzóvá teszik ezeket a területeket a lakásvásárlók és befektetők számára. A Cordia több ilyen fejlesztésen dolgozik, nem csak Budapesten, hanem nemzetközi szinten is, mint például a lengyelországi Poznanban és az angliai Birminghamben.

A Marina City projekt keretében egy 14 hektáros, elhanyagolt Duna-parti területet alakítanak át, amely a következő 15-20 évben jelentősen fejlődhet. A területből 90 000 négyzetmétert közparkká alakítanak, amelyet a legmodernebb városfejlesztési technikákat felhasználva hoznak létre, célként kitűzve egy karbantartott, rendezett környezet megteremtését.