Ikea terjeszkedés Manhattanben

Az Ikea, a svéd bútoróriás, hamarosan megjelenik Manhattan híres Ötödik sugárútján, miután az Ingka Investments, az Ingka Group befektetési ága kisebbségi részesedést szerzett egy új épületben, amely a város első számú kiskereskedelmi utcáján épül.

Az Ikea terjeszkedése az amerikai piacon nem új keletű, a vállalat legutóbbi lépése pedig egybevág azzal a tendenciával, hogy a globális kiskereskedelmi óriások, mint például az LVMH, prémium ingatlanokat szereznek be a világ nagyvárosaiban. Az Ingka Investments által megszerzett épület a 570 Fifth Avenue-n található, és a tervek szerint 2028-ra készül el. Az épületben az Ikea egy mintegy 7500 négyzetméteres "vásárlói találkozóhelyet" hoz létre, amely az Ingka Investments sajtóközleménye szerint teljes egészében az ő tulajdonukban lesz. Az épület többi részét az amerikai Extell Development Company birtokolja.

Az Ikea a nagyvárosi vásárlók számára kívánja javítani az elérhetőséget, ezért világszerte több mint 70 találkozási pontot nyitottak tavaly. Ezek a helyszínek különböző formátumokat ölthetnek, mint például kis méretű áruházak, pop-up boltok és tervezőstúdiók. A tervezőstúdiók kisebbek a hagyományos áruházaknál, és lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak, hogy személyre szabott tanácsadást kapjanak és házhozszállításra rendeljenek.

New York City azonban korábban kihívásokat jelentett az Ikeának. A cég 2022-ben bezárta manhattani Upper East Side-on lévő tervezőstúdióját, valamint a queensi üzletét is, mindkettőt a magas bérleti díjak és az alacsony látogatottság miatt. Jelenleg egyetlen üzletük működik Brooklynban. Az Ikea korábban bejelentette, hogy tervei között szerepel nyolc nagy áruház, valamint kilenc kisebb tervezőstúdió és rendelési pont megnyitása az Egyesült Államokban.