Ausztria inflációs helyzete

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése 3,0 százalékra mérséklődött júniusban, ami 2021 júliusa óta a legalacsonyabb érték. Az előző havi 3,4 százalékos inflációt követően ez jelentős lassulást mutat.

Az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) szerint az infláció mérséklődéséhez hozzájárult, hogy az élelmiszerek, alkoholmentes italok és az üzemanyagok áremelkedése lassult éves összehasonlításban. Tobias Thomas, az osztrák statisztikai hivatal vezérigazgatója kiemelte, hogy a vendéglátóiparban is csökkent az áremelkedés üteme az előző hónapokhoz képest, de az átlagnál továbbra is magasabb.

Havi szinten a fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal, májusban pedig 0,1 százalékkal nőttek. Az uniós összehasonlítási célokra számított harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedése 3,3 százalékról 3,2 százalékra mérséklődött, és havi szinten 0,1 százalékos emelkedést mutatott, ami megegyezik az előző havi adatokkal. A júniusi végleges adatokat a Statistik Austria július 17-én teszi közzé.