A tüsszentés visszatartásának veszélyei

Sokan hallották már gyermekkorukban, hogy a tüsszentés visszatartása veszélyes lehet, és bár a szemünk kipattanásától nem kell tartanunk, a tudományos közösség mégis óva int a tüsszentési inger elnyomásától. Az IFLScience szerint egyes esetekben komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, ha valaki megpróbálja visszatartani a tüsszentést.

Egy esettanulmányban egy férfi a szénanáthaszezonban vezetés közben próbálta megakadályozni a tüsszentést, ami nyomásérzetet és duzzanatot okozott a nyakában. A sürgősségi osztályon készült röntgenfelvétel felfedte, hogy a légcsövében egy két milliméteres lyuk keletkezett, amit a szubkután emphysema okozott, amikor a levegő a bőr alatti szövetek közé szorult.

Egy másik esetben egy 34 éves férfi szintén súlyos következményekkel járt, amikor befogta az orrát és becsukta a száját tüsszentés közben. A férfi nyelési fájdalmat és hangváltozást tapasztalt, és kiderült, hogy a nyakát is berepesztette. Az orvosok szerint ez az eset még viszonylag szerencsés kimenetelű volt, tekintettel arra, hogy a tüsszentés visszatartása dobhártya sérüléshez vagy akár agyi aneurizma repedéshez is vezethetett volna.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a tüsszentés visszatartása más sérülések felerősödését is előidézheti. Egy nő esetében például csak így derült ki, hogy kezeletlen arcüreg töréssel él. Habár ezek egyedi esetek, figyelembe véve, hogy a tüsszentés sebessége elérheti az 56 kilométer/órát, jobb, ha nem kockáztatunk, és hagyjuk, hogy a tüsszentés természetes úton távozzon.