Pénzügyi szabadság Magyarországon: Álom vagy valóság?

Magyarországon is egyre több a dollármilliomos, de a gazdasági környezet nem kedvez a hosszú távú megtakarításoknak. Szendrei Ádám pénzügyi blogger szerint a pénzügyi szabadság nem pusztán a korai nyugdíj másik neve, hanem egy sokkal személyre szabottabb cél, amely az életérzésre és az elégedettségre fókuszál.

A pénzügyi szabadság elérése nem egyszerű feladat, és nem is egyértelműen meghatározható. Szendrei Ádám szerint a pénzügyi szabadság nem csupán egy meghatározott összeg elérését jelenti, hanem egyfajta életérzést, amely lehetővé teszi, hogy az ember a saját vágyai szerint éljen, akár befektetések hozamából, akár kevesebb munkával, de azzal, amit szeret. Az elégedettség a kulcs, és ez mindenkinél mást jelenthet.

Azok, akik pénzügyi szabadságot szeretnének elérni, gyakran 100-300 millió forint közötti vagyonra gondolnak kezdetben. Szendrei Ádám a 4%-os szabályt említi, amely szerint a befektetési portfólió éves 4%-át felhasználva elkerülhető a tőke elfogyása. A szükséges vagyon kiszámításához a havi kiadásokat kell figyelembe venni, és azokat egy bizonyos százalékkal elosztani.

Szendrei Ádám 2017-ben érezte úgy, hogy elérte a pénzügyi szabadságot, amikor vállalkozása már viszonylag passzívan működött, és voltak befektetései is. A válság idején kezdett el pénzügyi tanácsadással foglalkozni, és megtanulta kevesebből is boldogulni. A pénzügyi szabadság neki azt jelentette, hogy az alapvető szükségletei fedezve voltak, és így tudott igazán a saját útját keresni.

A pénzügyi szabadság elérésének alapjai a magas bevételek, a tudatos kiadások és a bölcs befektetések. Szendrei szerint a bevételnövelés és a kiadások tudatos kezelése fontosabb, mint a puszta spórolás. A bevétel-kiadás arány a megtakarítási arány egyik legfontosabb mutatója, és Magyarországon a jelenlegi gazdasági helyzet előnyt jelenthet azok számára, akik pénzügyi szabadságot szeretnének elérni.

A pénzügyi szabadság eléréséhez szükséges vagyon összegyűjtése sokak számára lehetséges, de komoly elköteleződést és tervezést igényel. Szendrei Ádám szerint a pénzügyi szabadság nem garantált, de a kockázatok megértésével és kezelésével növelhető a siker esélye. Azok, akik hajlandóak változtatni életmódjukon és tudatosan gazdálkodni a pénzükkel, előnyt kovácsolhatnak a magyarországi helyzetből.