Hogyan érdemes diákszámlát választani?

Elérkezett az idő, amikor a gólyák diákszámlát választanak, de nem csak nekik, hanem minden felsőoktatásban résztvevő diáknak érdemes áttekinteniük a kínálatot, mert jó eséllyel találhatnak jobbat a jelenleginél.

Szeptember elsején kezdődik a következő tanév, de a kedvezőbb lakásbérletek már a nyár elején elfogyhatnak, különösen a kisebb egyetemi városokban. Egy külföldi vagy belföldi nyaralás is indokolhatja egy jó diákszámla választását, például a szülői anyagi segítség utánküldésére, vagy egy bankszámlanyitási akció keretében kapott ajándékpénz is motiváló lehet. Egy diákszámlát hosszú távra választunk, így érdemes időt szánni a legjobb számla kiválasztására, figyelembe véve a díjakat, szolgáltatásokat és a számlanyitásért járó ajándék pénzt. Online bankszámla-kalkulátor használata is javasolt ebben a folyamatban.

Diákhitelesnek előnyösebbek a banki díjak

A Diákhitel Számla konstrukció esetében a hétköznapokban használt tranzakciók közül kevésnél merül fel fizetési kötelezettség. Díjmentes a havi számlavezetés, a bankkártya éves díja, az internetbank, a mobilapplikáció, a telefonbank havidíja, a személyes megjelenés nélküli ügyintézés és a folyószámla megszüntetése. Akik nem rendelkeznek Diákhitellel, azoknak minden díjat fizetniük kell, ezért érdemes a legjobb diákszámla ajánlat után vadászni.

A díjak alapján történő választás a legfontosabb

A havidíj minden bankszámlánál ingyenes, az éves bankkártyadíjat pedig néhány bank, mint a CIB és az Erste Bank számít fel. Más bankok, mint a K&H, Raiffeisen és UniCredit az első éves díjat elengedik, míg a Gránit, MBH és OTP bankoknál minden évben ingyenes. Az elektronikus szolgáltatások minden banknál díjmentesek, az SMS-szolgáltatás viszont drága, helyette a mobilapplikáció által küldött push üzeneteket érdemes választani. A bankkártyás vásárlás és a törvény által biztosított keretek közötti készpénzfelvétel ingyenes, az átutalások díját viszont érdemes megvizsgálni. Az új QR-kódos átutalás és a fizetési kérelem már most is ingyenes néhány banknál, és 2024. szeptember 1-től minden banknál az lesz. A sárga csekkek befizetése néhány banknál ingyenes, másoknál átutalással lehetséges, ami pénzbe kerülhet.

Szolgáltatások alapján a mobilalkalmazások számítanak

A mobilalkalmazásokban elérhető szolgáltatások is fontos szempontot jelentenek, mint például a mobilegyenleg feltöltése, közlekedési mobiljegyek kezelése, autópálya-matrica és parkolás fizetése. A költési csoportosítás grafikonokkal és diagramokkal segítheti a költések áttekintését, mely több banknál is elérhető. A bankkártya használatának felfüggesztése és újraaktiválása, valamint a tranzakciók címkézése és a vásárlások részleteinek rögzítése is hasznos szolgáltatások lehetnek.