A „láthatatlan” munka jelentősége és értéke

A láthatatlan munka, mint például a háztartási feladatok és az önkéntes tevékenységek, jelentős részét képezik a gazdasági tevékenységnek, mégis gyakran maradnak észrevétlenek és értékelés nélkül. Magyarországon a háztartási termelés bruttó hozzáadott értéke 2010-ben elérte a GDP 25 százalékát, ami 6836 milliárd forintot jelentett.

A társadalom tagjai jelentős időt fordítanak fizetetlen munkára, amelyek közé tartozik a saját háztartás ellátása, idős hozzátartozók gondozása, vagy önkéntes munka szervezeteken keresztül. Ezek a tevékenységek nem jelennek meg a piacon, nem kapnak érte fizetést, és nem számítják be a gazdaságok teljesítményébe, ezáltal a számszerű mutatók, mint a GDP, torzított képet adnak a gazdaságról.

A háztartási munka célja a háztartástagok igényeinek kielégítése és a háztartás anyagi jóllétének növelése. Ide tartozik többek között a takarítás, bevásárlás, ételkészítés, mosás, gyermeknevelés és a hivatalos ügyek intézése.

A KSH időmérleg-felvételéből kiderül, hogy a magyar lakosság évi 10 760 millió órát töltött fizetetlen munkával 2010-ben, ami a 15–84 éves népesség évi összes idejének 15 százalékát jelenti. A saját háztartás számára végzett munka évi 10,3 milliárd óra volt, azaz napi átlagban 205 perc/fő.

A korcsoportok és nemek szerinti bontásban a 60–69 éves férfiak és a 30–39 éves nők végezték a legtöbb házimunkát. A férfiak átlagosan napi 79 percet, míg a nők 185 percet töltöttek saját háztartás ellátásával. A nők által végzett háztartási munka ideje több volt, mint a férfiak fizetett főfoglalkozásra fordított ideje.

Nemzetközi összehasonlításban az OECD országaiban a nők átlagosan napi 2 órával több fizetetlen munkát végeznek, mint a férfiak. Az OECD adatai szerint Magyarországon átlagosan napi 229 percet töltünk fizetetlen háztartási munkával, ami hasonló a fizetett munkavégzés idejével.

A háztartási munka piaci értékének becslése több módszerrel is történhet. A KSH elemzése szerint a háztartási termelés bruttó hozzáadott értéke 6836 milliárd forint volt 2010-ben, ami a GDP 25 százalékát tette ki. Egy nemzetközi felmérés szerint két gyermek nevelése esetén az otthon maradó szülő háztartási és gyermeknevelési munkájának értéke Budapesten havonta 1326 euró, ami közel 515 ezer forintnak felel meg.

A teljes elemzés az Oeconomus honlapján olvasható.