A kínai fiatalok új trendje: a bosszúmegtakarítás

A pandémia utáni "bosszúköltekezés" helyett Kínában egy új jelenség, a "bosszúmegtakarítás" vált népszerűvé a fiatalok körében, amely az extrém spórolásra ösztönzi őket a gazdasági bizonytalanság és a jövő iránti félelem miatt.

A Cnbc beszámolója szerint a kínai fiatalok szigorú havi megtakarítási célokat tűznek ki maguk elé, és közösségi médiában osztják meg spórolási stratégiáikat. Egy 26 éves férfi például arról számolt be, hogy havi kiadásait 300 kínai jüanra (körülbelül 41 dollár) korlátozza, és napi étkezési költségeit 10 jüanra (körülbelül 1,38 dollár) csökkentette.

A közösségi médiában "megtakarítási partnerket" kereső fiatalok megtakarítási köröket alkotnak, ahol egymást ösztönzik és támogatják a takarékosságban. Ilyen megtakarítási módszerek közé tartozik az idősek számára fenntartott közösségi étkezdék olcsó ételeinek fogyasztása is.

Ez a tendencia ellentétes az amerikai Z generáció hozzáállásával, ahol a fiatalok jelentős része adósságot halmoz fel a jobb életminőség érdekében, és nem a megtakarítások növelésére törekszik. Az Intuit Prosperity Index szerint az amerikai Gen Z-k 73%-a jobb életminőséget részesít előnyben a magasabb megtakarításokkal szemben.

Kínában a fiatalok viszont más irányt választottak, és a megtakarítások felé fordultak. A kínai jegybank jelentése szerint a háztartások betétei 2024 első negyedévében 11,8%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A munkaerőpiaci helyzet sem könnyű, a 16 és 24 év közötti fiatalok körében a munkanélküliségi ráta 14,2% volt májusban.