A hatmillió forintos otthonfelújítási támogatás lehetőségei

Június 3. óta elérhető a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amely legfeljebb 6 millió forintos támogatást kínál az igénylőknek, részben vissza nem térítendő hozzájárulásként, részben pedig kamatmentes kölcsön formájában.

Az igénybe vehető támogatás feltétele, hogy a felújításra szánt ingatlan 1990 előtt épült legyen, és a cél a modernizálás mellett az energiatakarékosság növelése is. A támogatáshoz legalább 14,3 százalék önerő szükséges, ami azt jelenti, hogy a maximális összeg kihasználásához 1 millió forint önerőre van szükség, így a teljes költségvetés 7 millió forintra rúghat.

Az építőiparban jelenlegi ínséges időszak után várhatóan fellendülés következik, ami a költségek emelkedését is magával hozhatja. Ambrus Balázs építészmérnök, az ELBA Kft. ügyvezetője szerint ezért érdemes most belevágni a felújításokba, kihasználva az állami támogatást. Azonban fontos, hogy a tervezés során figyelembe vegyük a rejtett költségeket, piaci árváltozásokat és a pályázati feltételeket, hogy a munkálatok végén több pénz maradjon a zsebünkben.

Az ELBA Kft. által kínált otthonfelújítási vagy építkezési kalkulátor segítségével előzetesen kiszámítható a várható költségvetés, az energetikai javulás mértéke, és hogy megéri-e pályázni. A pályázat egyik fontos feltétele, hogy az energetikai fejlesztés elérje a 30 százalékot, amit energetikusnak kell tanúsítania. Emellett csak regisztrált kivitelezőkkel lehet dolgozni. Ambrus Balázs felhívja a figyelmet arra is, hogy a felújításra előre kalkulált összeg a munkálatok végére akár megduplázódhat, ha nem vagyunk kellően körültekintőek.

A projektbe kezdés előtt tehát ajánlott a kalkulátorral ellenőrizni a kapott árajánlatokat, hogy a megrendelő csak a szükséges összeget fizessen.