Érsekújvári vasúti tragédia: Szemtanú beszámolója és a nyomozás állása

Szombaton Szlovákiában, Érsekújvárnál történt egy szörnyű baleset, amikor egy Prága felől érkező Metropolitan EuroCity vonat egy busszal ütközött. A tragédia egyik szemtanúja most a közösségi médiában osztotta meg a rémisztő eseményeket.

A balesetben heten vesztették életüket, és többen megsérültek, közülük kettő súlyos állapotban került kórházba. A helyszínre mentőhelikopterek, mentőautók és tűzoltók érkeztek a sérültek segítségére.

A szemtanú beszámolója szerint édesapjával éppen a vasúti átjárónál vártak, amikor a sorompók felemelkedése után egy autóbusz elindult áthaladni az átjárón. Egy hirtelen dudaszó után a balról érkező vonat hatalmas erővel ütközött a busznak, amely kettészakadt és lángolva csúszott tovább több száz méteren keresztül. A férfi szerint a sofőr nem hibázott, hiszen a sorompók nyitása után indult el, ahogy azt szokta.

A baleset körülményeit vizsgálva kiderült, hogy a busz más járművekkel együtt várakozott a sorompók nyitására, és csak azok felemelkedése után indult el, nem sejtve, hogy egy vonat közeledik felé. Szemtanúk szerint a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés már egy korábbi baleset óta nem működött megfelelően.

A Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján az érsekújvári rendőrség közveszélyokozás, emberölés és testi sértés miatt indított büntetőeljárást. Jozef Ráz közlekedésügyi miniszter szerint a technikai eszközök megfelelően működtek, és emberi mulasztás áll a tragédia hátterében. A miniszter cáfolta, hogy a vasútvonal elöregedése vagy technikai problémák okozták volna a balesetet, ugyanakkor elismerte, hogy több tényező, köztük az időjárás is közrejátszott a tragédiában.