Globális razziában csaptak le az online csalókra

Az Interpol koordinálásával világszerte összehangolt akciók során 3950 csalót tartóztattak le, és közel 94 milliárd forint értékű vagyont foglaltak le.

Az Operation First Light 2024 elnevezésű nemzetközi művelet során 61 ország rendvédelmi szervei vettek részt, melynek eredményeképpen jelentős összegeket sikerült lefoglalniuk a hatóságoknak. Az akciók során nemcsak pénzt és kriptovalutát, hanem ingatlanokat, luxusjárműveket, drága ékszereket és egyéb értékes tárgyakat is zároltak, valamint 6745 bankszámlát fagyasztottak be.

A lefoglalt vagyontárgyak összértéke 257 millió dollár, azaz körülbelül 94 milliárd forint volt. Az egyik csalótól 331 ezer dollárt, mintegy 121 millió forintot koboztak el, amit egy spanyol áldozat küldött el egy hongkongi személynek. Ausztráliában egy másik esetben 3,7 millió dollár került visszaszerzésre.

Az Interpol pénzügyi csalásokkal és korrupcióellenességgel foglalkozó központjának igazgatója, Isaac Kehinde Oginni hangsúlyozta, hogy az ilyen nagyszabású csalóhálózatok felszámolása nemcsak a közösségeket védi meg, hanem jelentős csapást is mér a nemzetközi bűnbandákra, amelyek globális biztonsági fenyegetést jelentenek.

A jelentés szerint az online csalók elleni harc folytatódik, és bár az ilyen típusú rajtaütések jelentős hatással vannak a bűnözői tevékenységekre, a csalások teljes megszűnésére nem lehet számítani, ahogy azt a LockBit idei esete is bizonyítja.