Autópályán matrica nélkül: így kerülheti el a büntetést

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) tájékoztatása alapján, ha valaki éves autópálya-matricát vásárol, akkor mentesülhet a pótdíjfizetés alól, még abban az esetben is, ha véletlenül elírja a rendszámot.

A NÚSZ adatai szerint tavaly 31 ezer autós választotta az éves matrica vásárlását, hogy elkerülje a pótdíjfizetést. Ez a kevésbé ismert lehetőség mentesít a pótdíj alól egy egész évre, és a tavalyi évben szép számmal éltek ezzel az autósok a büntetés befizetése helyett.

Idén június közepéig 270 ezer darab egynapos autópálya-matricát értékesítettek, melyek nagy része külföldi autókra került. A tavalyi évben majdnem egymillió pótdíjat szabtak ki azokra az autósokra, akik matrica nélkül léptek a sztrádára, valamint további 1,5 millió eset került külföldi behajtópartnerekhez.

A pótdíjfizetés kiváltható egy egész évre szóló jogosultsággal, és ha valaki elírja a rendszámot, akkor sem kell aggódni, mert ez is orvosolható. 2024. január 1. és május 31. között összesen 9 865 ilyen esetben jártak el, és csak akkor van lehetőség javításra, ha az elírás maximum 3 karaktert érint.

Pótdíj kiszabása esetén a korrigálásra a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követően 60 nap áll rendelkezésre. Az eljárás során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét és a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt, vagy az elektronikus nyugtázó értesítést, ha a vásárlás nem benzinkúton történt. Az ügyintézés díja 1470 Ft, azonban a „0” (nulla) és az „O”, valamint az „1” és „I” karakterek felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során nem kell ügyintézési díjat fizetni.

A NÚSZ hozzátette, hogy a téves rendszám javítása intézhető videós ügyintézési csatornán, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, valamint az e-matrica érvényességi idején túl levelezés (e-mail, postai levél) útján is.