Megválasztották EP-képviselőnek, mégis börtönben marad

Egy albániai születésű, helyi görög polgármester a rácsok mögött ünnepelte meg, hogy EP-képviselőnek választották meg, és az albán bíróság elutasította fellebbezését, így egy ideig még ott is marad.

Fredi Beleri, az Európai Parlament egyetlen képviselője, aki jelenleg nem élvez szabadságot. Az olasz Ilaria Salist a magyar hatóságok szabadon bocsátották, miután megválasztásával mentelmi jogot szerzett, de Beleri továbbra is börtönben marad. Belerit, aki a görög kisebbség tagja, tavaly májusban választották meg Himarë polgármesterének, de két nappal később őrizetbe vették szavazatvásárlás gyanújával. A vád szerint nyolc szavazatot 40 ezer lekért, körülbelül 160 ezer forintért vásárolt meg. Márciusban vesztegetés vádjával kétéves szabadságvesztésre ítélték, és fellebbezésének elutasítása után október közepéig a rácsok mögött kell maradnia.

Beleri a fellebbezési tárgyalás előtt kijelentette, hogy nem számít igazságos döntésre, és politikai kinevezettnek nevezte az ügyében eljáró bírót. Az esetét politikai indíttatásúnak tartja, és azt tervezi, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Beleri szerint a vádat semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá.

Görögországban sokan, köztük a külügy is, bírálta Kiriákosz Micotákisz kormányfőt, amiért Fredi Beleri neve szerepelt az Új Demokrácia EP-jelöltjei között, annak ellenére, hogy már börtönben volt. Az Európai Bizottság arra figyelmeztette Albániát, hogy tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely nem áll összhangban az uniós normákkal. Görögország szerint Beleri koholt politikai vádak áldozata, és Albánia fenyegetésnek tekinti a görög etnikai kisebbséget.

Az albán miniszterelnök, Edi Rama hangsúlyozta, hogy Beleri felett független igazságügyi szervek ítélkeznek, és felvetette, hogy ha a vádaknak alapja lenne, az Európai Bizottság, az Európai Tanács vagy egy másik tagállam már közbeavatkozott volna. Athén ragaszkodik ahhoz, hogy Albánia tiszteletben tartsa a görög kisebbséget az uniós csatlakozás során. Beleri esete miatt Görögország kapcsolata feszültté vált néhány uniós szövetségesével, köztük Németországgal. Görögország már jelezte, hogy akadályozhatja Albánia uniós csatlakozását, ha nem tiszteletben tartják Beleri jogait.

Beleri a börtönben nem tudta letenni polgármesteri esküjét, és EP-képviselőként sem tud dolgozni. Nem szavazhat és nem vehet részt a bizottsági munkában, így csak telekonferencián keresztül csatlakozhat az Új Demokrácia képviselőinek megbeszéléseihez, amelyhez a görög hatóságoknak minden alkalommal hivatalos engedélyt kell kérniük az albániai börtöntől. Az EP-képviselők mentelmi jogot élveznek az EU 27 tagországában, de ez a jog Albániára nem terjed ki.

Az elmúlt években több görög EP-képviselő ellen emeltek vádat, köztük egy neonáci szervezethez csatlakozó és a Katargate korrupciós botrányban érintett EP-alelnök ellen is.